Плюс-мінус мільйон. Колонка Леоніда Швеця

Леонід Швецьполітичний оглядач

Просто дивно часом, як норми, призначені для того, щоб запобігати свавіллю і безчинству, служать потужною базою для розквіту свинства, що нібито усувається.

Стара тема, навколо якої було зламано стільки списів, позбавлення депутатських повноважень. Так-сяк, якийсь механізм передбачили, ухвалили. Головною інстанцією, яка нині дає добро на позбавлення мандата, є сама Верховна рада, тобто ті самі депутати, які під цією нормою ходять. Жодних автоматичних механізмів, тільки шляхом голосування. Один з безглуздих побічних наслідків: Рада не захоче, депутат не скочить, тобто не зможе відмовитися від повноважень.

Показова історія сталася зі Святославом Вакарчуком, який раптом зрозумів, що власний голос йому дорожче «Голосу», і попросився на волю. Не тут то було. За зняття повноважень з народного депутата Вакарчука проголосувало лише 175 колег. Співакові довелося піти обхідним шляхом: писати заяву про вихід з фракції, а вже партія на з'їзді прийняла рішення про позбавлення повноважень депутата, який обирався за списком, а потім відірвався від материнської структури. І тільки після цього невдалий політичний лідер позбувся осоружного мандата.

Так складаються корпоративно-мафіозні структури: дорогий вхід, а вихід з «братства» набагато дорожче, якщо взагалі є.

Новий закон, призначений для того, щоб відновити кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, з тієї ж опери. Він лише закріплює станову відособленість групи товаришів, які іншим зовсім товариші вже в силу необхідності обов'язкового декларування. Поріг, з якого діють санкції за брехню в декларації, встановлений в 500 прожиткових мінімумів: ризик відповідальності теоретично є лише при навмисному приховуванні доходів або майна на 1,3 мільйона і вище. Мільйон – це якась захмарна цифра для переважної більшості громадян, але у відомих колах просто не уявляють, як виглядають менші суми і який в них взагалі сенс. З цього і виходили при ухваленні закону.

Окремий момент – горезвісна навмисність. Довести її абсолютно марна справа, бо людина слабка, забудькувата, і просто раптом щось відволікло увагу. А у державних людей он скільки турбот, зрозуміло, що увага весь час відвернута. В результаті грізна міра щодо попередження незаконного збагачення перетворилася в звичайну відписку, щоб сторонні громадяни не морочили голову.

Потрібно відмовитися від наївної ідеї, ніби хтось із «слуг народу», в самому широкому сенсі, не в партійному, має намір «повернути країну народу». Ну що народ буде з нею робити? А вони знають що. Ох, що вони з нею робитимуть! .. Втім, і роблять, але якось з образою на відсутність розуміння і подяки у власного народу, дріб'язкового і заздрісного.

Леонід Щвець, спеціально для «Слово і діло»

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО