Карантинні санкції: чи знизяться темпи поширення COVID-19

Ігор Петренкоексперт МЦПД

Верховна рада ухвалила за основу і в цілому законопроєкт про штрафи за неносіння масок в громадських місцях і транспорті. Зокрема, їх виписуватимуть за тим же принципом, що й за порушення правил дорожнього руху. У коментарі «Слово і діло» політолог Ігор Петренко відзначив, що грошове покарання за недотримання санітарних правил може підвищити рівень свідомої поведінки людей під час пандемії.

«Іншого виходу немає, оскільки самосвідомість громадян є дуже низькою. Якщо люді і використовують маски, то не за призначенням, надягають неправильно чи взагалі не носять. Але маска залишається основним запобіжником проти вірусу. Це в рази скорочує поширення інфекції, тому якщо немає свідомого ставлення, то треба застосовувати примусові заходи», — сказав Петренко.

Петренко додав, штрафи потрібні передусім для того, щоби підвищити рівень свідомості громадян.

«У даному разі – це невеликі штрафи. Від 170 до 255 гривень, але таким чином можна поліпшити ситуацію. Я думаю, що це реально, але на всіх українців штрафів та поліцейських забракне. І поліцейські не займатимуться лише цим, тому нам самим треба розуміти, навіщо потрібні маски», — наголосив Петренко.

Петренко додав, що вплинути на всіх порушників неможливо.

«Якщо ми не хочемо повернення до тотального локдауну, то треба мінімізувати ризик захворюваності, а без носіння масок це неможливо», — вважає Петренко.

Раніше очільник МОЗ Максим Степанов звернувся із закликом до парламенту підтримати даний закон.

Крім того, у міністерстві не виключають запровадження карантину «вихідного дня».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО