ВАКС продовжив обов'язки «правої руки» Альперіна та працівнику його офісу

Вищий антикорупційний суд продовжив до 26 листопада дію обов'язків «правої руки» бізнесмена Вадима Альперіна Олега Себова та працівника одеського офісу Євгена Іскольда, яких НАБУ і САП підозрюють в участі у злочинній організації Альперіна та організації зловживань на митниці.

Такі рішення 20 і 21 жовтня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП клопотав про їх продовження у межах строки слідства. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив. Так, він продовжив дію таких обов'язків: не відлучатися з території України без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками, експертами та іншими підозрюваними у справі, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Також суд продовжив до 26 листопада дію обов'язків працівника офісу Альперіна Євгена Іскольда, а саме: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися з території України без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання чи роботи; утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними, свідками у кримінальному провадженні, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Як відомо, суд заарештував «праву руку» Альперіна з альтернативою 18 млн грн застави. Пізніше за нього внесли гроші і він вийшов із СІЗО. Тому на Себова поклали низку обов'язків.

За версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО