Місцеві вибори: спостерігачі фіксують порушення по всій Україні

На місцевих виборах, які проходять сьогодні в Україні, спостерігачі фіксують перші порушення виборчого процесу.

Про це повідомляють громадянська мережа «ОПОРА», громадський рух «Чесно» та МВС.

Найбільш розповсюдженими серед порушень спостерігачі називають передчасний початок голосування, нестачу скриньок і кабінок для голосування, відсутність масок та рукавичок у членів комісії та збої в роботі деяких виборчих дільниць.

Так, за даними МВС, о 8:00 розпочали роботу 1103 дільничні виборчі комісії на території Києва, 6 з яких, що у Шевченківському (3) і Солом’янському (3) районі столиці, – із запізненням, а 2 – в Оболонському і Дарницькому районах – станом на 8:30 не відкрилися. Відомості про події внесені до Журналів єдиного обліку заяв та повідомлень, проводиться перевірка.

Зокрема, у Києві не відкрилася дільниця 800680, що на Виноградарі. Під дільницею є черга з людей. Молодий голова комісії пояснив, що «не впорався», оскільки став головою з 12 жовтня і не розібрався в процесі. Відзначається, що на цій дільниці були неправильно встановлені пломби на скринях, їх перепломбували, нині змінюють документацію. Але частина охочих проголосувати уже розходиться.

Станом на 8:20 на Донеччині у Святогірську (Краматорський район) 3 виборчі дільниці не відкрились.

За інформацією голови Святогірської міської територіальної виборчої комісії Світлани Керкач, не відкрились виборчі дільниці за номерами 141238, 141239, 140453.

Причина – перерахування бюлетенів, які не були попередньо розподілені на столах між членами вказаних дільничних виборчих комісій. Після проведення всіх необхідних процедурних моментів, виборчі дільниці будуть готові приймати виборців для голосування.

Станом на 8:42 в Броварах двері на виборчій дільниці №321238 не відчинилася.

У Харкові люди на дільницях не дотримуються дистанції, а члени комісій без масок. За даними «Чесно», членам комісій, що їхатимуть на голосування по домівках, не видали захисні костюми.

У Бучанському районі у селі Синяк на дільниці зафіксована недостатня кількість пломб для скриньок (не вистачає однієї пломби).

У Богуславі на дільниці 320096 є лише 4 скриньки для голосування замість необхідних 6. На дільницях №320883 (у с. Красноліси) та №32086 (у с. Нова Пустоварівка) є лише по 1 скриньці на малу дільницю, замість мінімальних 2.

У Борисполі на ділянці №321194 наявні лише 3 скриньки для голосування з необхідних 6. Інші урни вилучили, бо на них відсутні вушка для пломбування.

На ділянці №321339 у місті Переяслав наявні лише 4 кабінки для голосування, хоч має бути 6.

У Білій Церкві засідання комісії №321133 розпочалося раніше 7:15, що є порушенням закону.

Таке ж порушення «ОПОРА» зафіксувала на дільниці №681460 у Хмельницькому. Також відзначається, що члени комісії вкинули у скриньки контрольні листи о 6:47 і без печаток.

А у селі Йосипівка, що на Хмельниччині, на дільниці №681005 голосування розпочалося раніше встановленого часу – перший виборець проголосував о 7:50.

З порушенням відбувається також і проведення «опитування Зеленського».

Так, у Херсоні його учасники видають всім охочим скільки завгодно опитувальників та дозволяють їх забирати «на пам’ять». Ніякої активності вони не проявляють і кажуть, що працюють за невеликі гроші, тому «не напрягаються».

Нагадаємо, напередодні місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня 2020 року, в Україну почали прибувати міжнародні спостерігачі, які представляють 6 міжнародних організацій та 3 іноземних держави.

Також ми писали, що на місцеві вибори ЦВК акредитувала 205 спостерігачів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО