ВАКС обрав запобіжний захід екскерівнику ДП «Первомайськвугілля»

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього виконувача обов'язків генерального директора державного підприємства «Первомайськвугілля» Артура Мірумяна, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у розкраданні 14,33 млн грн.

Таке рішення 21 жовтня ухвалила слідча суддя ВАКС Оксана Олійник, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

Прокурор САП Олександр Снєгірьов просив суд узяти під варту Мірумяна із альтернативою застави в 2 млн грн. Він вказав, що існує ризик переховування підозрюваним від слідства, оскільки він має майно в окупованому Росією Донецьку, виїзжав до анексованого Криму, а в 2019 році проігнорував виклик детектива на допит та виїхав до Туреччини на роботу за контрактом. Також прокурор повідомив, що Мірумян подумував продовжувати контракт і, до того ж, після повернення в Україну не вказав у декларації доходи, які заробив у Туреччини.

За словами Снєгірьова, фактичні доходи Мірумяна не відповідають його статкам, зокрема, він незадекларував автомобілі Nissan X-Trail та Mitsubishi Lancer. Як стверджує прокурор, підозрюваний може також незаконно впливати на свідків у справі. Крім того, прокурор надав докази обґрунтованості підозри Мірумяну, зокрема, низку експертиз, висновок Держаудитслужби, протоколи НСРД та інше.

Своєю чергою адвокат Мірумяна заперечували проти обґрунтованості підозри. Вона вказувала, що у слідства недостатньо доказів для цього. Більше того, за словами адвоката, підозра Мірумяну нібито була вручена не в день її складання, оскільки вже о 6:43 детективи проводили обшук у Донецькій області з уже підписаною підозрою. Втім, за словами прокурора, він її підписав опівночі. Адвокат також підкреслила, що у підозрі немає доказів існування групи осіб, які вчинили злочин.

«Клопотання детектива погодженого з прокурором про застосування запобіжного заходу – задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Артура Мірумяна запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Визначити йому альтернативою заставу розміром 630 600 грн», – оголосила слідча суддя Олійник.

Також вона поклала на підозрюваного такі обов'язки: прибувати за першим викликом; не відлучатися за межі Донецької області без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Мірумяну та ще трьом особам у розкраданні коштів. Раніше детективи розслідували цю справу та призначили в ній експертизу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО