«Низький сезон» та COVID-19: коли повноцінно відновиться авіаперевезення

Богдан Долінцеексперт авіаційної галузі

Лоукостер Ryanair скоротив свої перевезення на 40% у порівнянні з минулим роком. Із України перевізник скасував 10 рейсів, ще 36 відміняються до кінця березня. У коментарі «Слово і діло» експерт у сфері авіації Богдан Долінце зазначив, що на зменшення кількості авіаперельотів вплинула, як і криза коронавірусу, так і зимовий сезон, коли традиційно польотів здійснюється менше.

«Щодо роботи авіаперевізників рішення завжди приймається відповідно до економічних показників, завантаженості бортів. Враховуючи, що ми бачимо досить жорсткі обмеження польотів в європейському напрямку – це стало вирішальним механізмом, що призвело до такого рішення. Тому, компанія вирішують скорочувати свою присутність в Україні або обмежують свої польоти, дозволяючи подорожувати або громадянам ЄС, або громадянам України, що мають робочі візи тощо», - пояснив Долінце.

Долінце зазначив, що об’єм перевезень знаходиться на критичному рівні.

«Якщо раніше частка українців на іноземних рейсах складала десь 50 на 50, то зараз компанії озвучують, що останнім часом ця частка становить десь 70 на 30 чи навіть 80 на 20. З іншого боку, компанії, хоч офіційно й не озвучують завантаженість бортів, але, на скільки я розумію, ситуація залишається критичною, і тенденції до відновлення немає, бо немає об’ємів перевезення. Компанії вимушені скорочувати неефективні напрямки», - пояснив експерт.

Долінце додав, що перегляд та відновлення маршрутів можна очікувати в наступному році. «Основною проблемою залишається відсутність спільної політики щодо забезпечення авіаперевезень. Паралельно починається «низький» сезон – зимовий, коли перевезення і в найкращі роки інколи призводили до скорочення маршрутної сітки, тому відновлення рейсів швидше за все варто очікувати вже в наступному «високому» сезоні – це травень. Й швидше за все, в лютому-березні ми почуємо про плани компаній», - сказав експерт.

Нагадаємо, Володимир Зеленський обіцяв протягом своєї каденції відновити 15 аеропортів, однак у проєкті бюджету на 2021 рік гроші на будівництво досі не передбачені, а у 2020 році замість мільярда гривень, який планували виділити на будівництво аеродрому «Дніпро», виділили вдесятеро менше.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО