Апеляція ВАКС залишила Злочевського під заочним арештом

Апеляційна палата залишила під заочним арештом колишнього міністра екології та природокористування Миколу Злочевського, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в організації дачі хабара їх керівникам.

Таке рішення 2 жовтня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його викликали на допит, а через неявку оголосили в розшук.

Після цього Злочевського заочно взяли під варту. Втім, не погоджуючись з таким рішенням, адвокат підозрюваного подав апеляційну скаргу. В ній він вказував, що ексміністр нібито не набув статусу підозрюваного і постійно проживає на Кіпрі. Втім, вивчивши скаргу, судді залишили її без задоволення.

Водночас додамо, що у межах справи Реал банку адвокат Злочевського подав до Печерського районного суду міста Києва скаргу не бездіяльність генерального прокурора щодо не розгляду його клопотання про закриття справи. Суд скаргу задовольнив і зобов'язав генпрокурора розглянути клопотання захисника Злочевського, скасувати постанову детектива про відновлення слідства у справі та зобов'язати процесуального керівника вжити заходів щодо закриття справи Реал банку. Адвокат Злочевського також спробував оскаржити це рішення, проте Київський апеляційний суд відмовив у відкриття провадження.

Нагадаємо, НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабара Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів за те, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Спочатку ВАКС взяв під варту колишнього менеджера Burisma Group Андрія Кічу з альтернативою 40 млн грн застави, які за нього внесли. Також суд заарештував першого заступника начальника київської податкової Миколу Ільяшенка із заставою в 84 млн грн. Крім того, ВАКС відправив до СІЗО Мазурову, встановивши їй альтернативою аж 120 млн грн застави. Нещодавно за неї теж внесли заставу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО