Переговори в ТКГ: як зміниться формат після залучення до дискусії нардепів

Ігор Петренкоексперт МЦПД

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що рішення, досягнуті під час переговорів на рівні ТКГ, не несуть прямих політичних зобов'язань для України. У коментарі «Слово і діло» політолог, історик Ігор Петренко пояснив, що рішення контактної групи, яким необхідно надати юридичний статус, будуть обговорюватися на рівні міжфракційного об’єднання народних депутатів.

«Рішення, які мають обов’язковий характер виконання, ухвалюються лише органами державної влади. В цьому контексті рішення ТКГ не мають сили. Крім того, останні події, відставка Фокіна – не відобразяться на роботі ТКГ. Сьогодні її головне завдання – це питання гуманітарного характеру, зокрема, вирішення питань щодо обміну полоненими, і там є певні просування», - сказав Петренко.

Експерт додав, що в рамках гуманітарних питань робота ведеться. Проте досягнути реального миру в рамках Мінських домовленостей – неможливо.

«Пан Єрмак абсолютно правий, коли говорить, що рішення ТКГ не мають ніякого статусу. ТКГ має дорадчий консультативний характер», - додав він.

На думку експерта, рішення контактної групи, які Україна буде виконувати, попередньо буде розглядати новоутворена міжфракційна група народних депутатів.

«Логіка полягає в тому, що представники різних фракцій будуть шукати порозуміння навколо спірних питань в контексті того, що Україна, підписуючи Мінські домовленості, взяла на себе низку зобов’язань щодо зміни законодавства. Мова йде й про амністію, і про внесення змін в закон про особливий порядок самоврядування на окремих територіях. Тому, це логічно, що депутати мають вести щодо цього дискусію та обговорення», - пояснив Петренко.

Раніше Єрмак закликав ТКГ частіше проводити переговори щодо Донбасу.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський зазначав, що Україна не йде на шантаж в переговорах щодо врегулювання на Донбасі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО