Арахамія провалив обіцянку підписати коаліційну угоду у вересні

Голова депутатської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія провалив обіцянку підписати коаліційну угоду у вересні.

Таку обіцянку він дав 21 липня 2020 року під час брифінг у Верховній раді, відповідаючи на питання журналістів, чи з’явиться коаліційна моноугода, яка б відображала стратегію партії, нагадує «Слово і діло».

«Що стосується коаліційної угоди, так званої, що ви кажете. Зараз якраз в цей режим, період турбовідпустки (парламентські канікули – ред.). У нас є напрацювання коаліційної угоди, які ми зараз маємо. І ми хочемо, щоб всі депутати вже трошки відволіклися від законодавчої діяльності, змогли нормально приділити цьому час, і напрацювати це питання разом. У вересні ми його підпишемо», – сказав Арахамія.

Вересень минув швидко і станом на 1 жовтня 2020 року публічні консультації щодо коаліційної угоди між парламентськими фракціями не проводились, підсумковий документ депутатами не оприлюднювався, а головуючий в Раді не оголошував про створення коаліції чи підписанні будь-якого документу з цього приводу.

Монобільшість «Слуги народу» продовжує виконувати роль коаліції без будь-яких підписаних угод, тому обіцянка Давида Арахамії вважається не виконаною.

Нагадаємо, що коаліційна угода передбачає домовленість між двома чи більше партіями у багатопартійній парламентській системі, що фіксує їх спільні політичні позиції з метою формування коаліційного уряду і довгострокового співробітництва у парламенті.

Коаліція формується після проведення депутатськими фракціями консультацій. До коаліційної угоди додається список народних депутатів, які сформували коаліцію, з особистими підписами народних депутатів. Такий список є невід'ємною складовою коаліційної угоди.

Коаліція вважається сформованою з моменту офіційного оголошення про це головуючим на пленарному засіданні на підставі поданих до Апарату Верховної ради документів.

Згідно моніторингу «Слово і діло» Давид Арахамія дав 162 обіцянок, з яких 25 виконав і 21 – провалив. Ще 116 обіцянок він має реалізувати.

Раніше ми писали про заяву Арахамії, що «Слузі народу» буде вигідно програти місцеві вибори.

Також «Слово і діло» підрахувало, скільки законопроектів зареєстровано в Верховній раді в вересні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО