Суркіси проти ПриватБанку: хто буде сплачувати гроші офшорним компаніям

Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Печерський районний суд Києва задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку. Тепер з державного банку повинні стягнути близько 10 млрд гривень. У коментарі «Слово і діло» економіст Олексій Дорошенко зауважив, що рішення про суму, яку повинна сплатити фінансова установа, стане відчутним навантаженням навіть на найбільший банк країни.

«Такого не повинно бути. Ми навіть ухвалили закон, який стосується всіх банків, зокрема й ПриватБанку. Нам необхідно захистити цього разу державні інтереси, але ця справа буде розглядатися ще тривалий час», – зауважив Дорошенко.

Експерт пояснив, що це рішення суду в інтересах конкретних людей, а сплачуватися сума буде з бюджетної підтримки банку.

«Це рішення, схоже, має корупційну складову. Це виклик вже президенту», – наголосив він.

Зокрема, економіст додав, що сума, яку відповідно до рішення Печерського суду, ПриватБанк повинен буде сплатити, стане додатковим навантаженням на фінансову установу.

«Це досить немаленькі кошти навіть для ПриватБанку, як для найбільшого банку України», – уточнив Олексій Дорошенко.

Також, за його словами, таке рішення йде всупереч банківському законодавству, зокрема протирічить нещодавно ухваленому «антиколомойському» закону.

«Це перше рішення в країні, в інтересах людей, які були кредиторами банка, але водночас вони винні банку. Тобто це говорить про те, що справа вже складна. Ба більше, справу розглядав суддя з негативним бекраундом у Печерському суді. Сподіваюсь, що рішення в апеляції буде більш зваженим. Річ у тім, що є багато й інших людей, які не можуть отримати свої вклади, але водночас таке рішення ухвалюється на користь Суркісам», – підсумував Дорошенко.

Нагадаємо, стало відомо, коли англійський суд розглядатиме позов ПриватБанку проти колишніх власників.

«Слово і діло» також писало про відносини колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського із самим банком.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО