Вибори мера Києва: основні кандидати на пост міського голови

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, будуть обирати мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно стартувала в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився у передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Києва.

Хто може пройти до другого туру?

Про наближення виборів мера в Києві сповіщали біл-борди та лайт-бокси, що з’явилися вже навесні, а також помітна активність політиків у телеефірах та в соцмережах. Тоді ж з’явилися регулярні соцопитування, до яких увійшли впізнавані медійні обличчя та фаворити експертів.

Чинний мер Віталій Кличко є лідером електоральних симпатій киян і вже понад рік не приховує, що балотуватиметься восени. Він виграв вибори у 2015 році, хоча керував містом ще з 2014 року. Кличко відмовився від об’єднання з «Європейською солідарністю» та заявив, що йде на вибори зі своєю партією «Удар».

Довго тримала інтригу, але зрештою визначилася з кандидатом на пост міського голови Києва фракція «Слуга народу», яка провела праймеріз. Серед кандидатів були Олександр Дубінський, Олександр Качура, Микола Тищенко та Дмитро Гурін.

Ткаченко мав непогані показники в соцопитуваннях, але вибув із кампанії напередодні праймеріз, погодившись на посаду міністра культури.

Тищенко втратив рейтинг після скандалу навколо його ресторану «Велюр». Зрештою перемогу в праймеріз здобула нардепка Ірина Верещук, яка з 2010-го до 2015 року була мером невеличкого міста Рава-Руська у Львівській області, але через скандал достроково пішла з посади. Єдина кандидатка від «Слуги народу» вже викликала на дебати Віталія Кличка, але поки що будь-якої відповіді не отримала.

Непогані шанси вийти до другого туру має власник клініки Eurolab, телеведучий Андрій Пальчевський, який ще прямо не заявляє про те, що піде на вибори, але у своїх відеоблогах критикує владу, зареєстрував політсилу «Перемога Пальчевського» та має підтримку серед електорату колишніх регіоналів та сповідує принцип об’єднання країни та наведення в ній ладу. На виборах мера столиці Пальчевський може зіграти на антирейтингу Кличка.

На чиєму боці електоральні симпатії киян?

Щодо представників від інших партій остаточної визначеності ще немає. Довший час у соцопитуваннях фігурував Сергій Притула, як можливий кандидат від партії «Голос». Однак голова партії Кіра Рудик розповіла УП, що незабаром «Голос» запропонує киянам трьох кандидатів у мери, але Притули серед них не буде.

«У нас 11 серпня буде з’їзд, на ньому ви побачите усіх кандидатів. Є соціологія, є фактор впізнаваності. Є ще імідж партії та є ще гроші, які треба витратити на кампанію. Від цього залежатиме вибір», – сказала Кіра Рудик.

Проте, 11 серпня Притула заявив, що буде балотуватися на посаду міського голови Києва, додавши: «У моїй команді ви не знайдете весільних фотографів і друзів з «Вар'яти-шоу».

Мовчать щодо потенційних кандидатів і інші політсили. Ще навесні в столиці з’явилися лайт-борди із нардепом від «Європейської солідарності», корінним одеситом Олексієм Гончаренком, та слоганом про те, що зеленими в Києві мають бути тільки каштани. Сам нардеп прямо не заявляє, що піде на вибори.

«Я є одним зі спікерів «Європейської солідарності» і допускаю своє балотування в мери Києва від неї. Але це рішення буде ухвалюватися партією пізніше», – зазначив Гончаренко.

Соціологічні опитування киян вказують на те, що рейтинг Віталія Кличка зростає. За результатами опитувань, проведених соціологічною групою «Рейтинг» 26-27 липня, за Кличка готові проголосувати 41,7% тих, хто визначився із вибором і має намір брати участь у голосуванні. Як зазначили в «Рейтингу», з серпня минулого року електоральна підтримка Кличка зросла майже удвічі.

За Сергія Притулу готові віддати голоси 11,6% опитаних, Ірину Верещук – 9,4%, Андрія Пальчевського – 9%. Власне, це ті кандидати, які б могли вийти до другого туру виборів.

У соцопитуваннях також фігурують Олексій Гончаренко (його б підтримали 5,4% опитаних), Олександр Попов (4,5%), Вадим Рабінович (3,5%), Олександр Омельченко (3,3%) Віталій Нестор (2,1%). Ще майже 8,5% опитаних поки остаточно не визначилися, за кого будуть голосувати.

Як мер Києва Віталій Кличко виконував обіцянки протягом каденції – дивіться на інфографіці.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, кого та до яких органів влади українці обиратимуть на місцевих виборах-2020.

Також ми писали, як змінити виборчу адресу, куди звертатися та які документи подавати.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО