Справа Альперіна: ВАКС продовжив обов'язки інспектора митниці

Суд продовжив до 26 серпня дію обов'язків державного інспектору відділу митного оформлення №1 митного поста «Столичний» Київської міської митниці Андрія Яцюка, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до справи про організацію бізнесменом Вадимом Альперіним зловживань на митниці.

Таке рішення 16 липня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суд відправив Яцюка під нічний домашній арешт. Проте пізніше апеляційна палата ВАКС частково задовольнила скаргу прокурора САП і визначила митному інспектору 630 тисяч грн застави. Ще на нього поклали обов'язки, а саме: прибувати за вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування щодо обставин кримінального провадження з іншими підозрюваними та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП подав клопотання про їх продовження. Вивчивши документ, суддя клопотання задовольнив і продовжив обов'язки до 26 серпня.

За версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Нагадаємо, суд взяв під варту Альперіна. Пізніше за нього внесли заставу і він вийшов із СІЗО.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО