На журналістів за пів року скоєно 40 нападів

Національна спілка журналістів України за перше півріччя зафіксувала 40 інцидентів фізичної агресії стосовно працівників ЗМІ.

Відповідні дані в понеділок, 6 липня, опубліковані на сайті спілки.

При цьому 10 інцидентів фізичної агресії стосовно працівників ЗМІ мали місце в червні, більшість з них сталося в Києві. Половина постраждалих у червні журналістів - жінки.

Три випадки пов'язані зі зйомками щодо недотримання карантину. Нападниками були представники дрібного бізнесу і продавці.

Один із нападів стався на знімальну групу телеканалу «Інтер» у Києві, яка записувала інтерв'ю з 75-річною жінкою про знущання над нею з боку її рідних.

Були побиті журналістка Діана Степаненко, її оператор, пошкоджена телекамера і знищений мікрофон.

Найбільш ризикованими темами для журналістів у червні стали карантин та акції протесту прихильників активіста Сергія Стерненка в Києві.

«Напади на журналістів – це груба атака на свободу слова в Україні. У кожному разі, розраховуємо на належне розслідування проваджень, оперативно відкритих Національною поліцією», – підкреслив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, в Офісі президента України заявили, що розглядають варіант створення певного штабу з 20-25 журналістів, які б висвітлювали діяльність Володимира Зеленського на посаді президента.

Також повідомлялося, що в Україні на тлі карантину почастішали напади на журналістів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО