Жителям Криму хочуть спростити реєстрацію народження дитини в Україні

Кримчанам хочуть спростити реєстрацію народження дитини в Україні. У парламенті зареєстрували відповідний законопроект №3713.

Про це повідомляє інформаційне управління апарату Верховної ради.

Проєкт дозволить жителям тимчасово окупованого Криму отримувати документи про народження дитини українського зразка в адміністративному порядку, без проходження тривалої судової процедури.

Як пояснюють в Раді, у 2018 році до закону про реінтеграцію Донбасу внесли норму, яка дозволяла без судової тяганини оформляти документи про народження та смерті, які сталися на окупованих територіях Донбасу. Втім, для окупованої території Криму аналогічну норму не ухвалили.

Законопроект №3713 група нардепів розробила спільно з представництвом президента України в АР Крим та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У парламенті звертають увагу, що існування виключно судового механізму призводить до того, що не більше 37% дітей, котрі народилися на окупованому Донбасі, і тільки 13,5%, народжених в окупованому Криму, мають свідоцтва про народження українського зразка.

Голова комітету ВР з прав людини Дмитро Лубінець пояснив, що існуюча процедура створює величезне навантаження на судову систему. Так, торік суди винесли понад 30 тисяч рішень у справах про встановлення юридичних фактів народження або смерті на окупованих територіях.

Раніше у Зеленського заявили про російську «колонізацію» Криму.

Також нагадаємо, ЄС продовжив санкції проти Росії за Крим.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО