Адаптивний карантин: чи витримає економіка продовження дії обмежень

Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

В Україні можуть бути продовжені деякі обмеження навіть після завершення п'ятого етапу виходу з карантину 22 червня. «Рішення буде схвалюватися на основі динаміки захворюваності», – повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. На думку економіста Андрія Блінова, продовження карантину в умовах, коли підприємства працюватимуть, не зашкодить економіці. Про це експерт заявив у коментарі «Слово і діло».

«Річ у тому, що зараз карантин продовжений до 22 червня вже в тому форматі, який передбачає повне відкриття підприємств. Вже навіть відкриваються розважальні центри. Основний технічний тиск на підприємства скасовано: відновлено роботу транспорту і, відповідно, немає великих обмежень щодо роботи підприємств», – наголосив Блінов.

На думку експерта, основний фактор, що обмежував ділову активність, – обмеження роботи транспорту.

Андрій Блінов додав, що при повноцінному функціонуванні транспорту, підприємства не відчують наслідки, якщо карантин буде продовжено.

«Обмеження, які сьогодні залишаються, – це відсутність умов вільного пересування робочої сили. Це пов’язано з тим, що на сьогодні не відновлено міжміське сполучення. Це один із ключових моментів. Тому питання – продовжувати карантин чи ні – буде обговорюватися за день-два до закінчення», – резюмував експерт.

Нагадаємо, МОЗ все ще не рекомендує пом'якшувати карантин у 7 областях.

Також відзначимо, з'ясувалося число безробітних із початку карантину в Україні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО