ВАКС відправив під домашній арешт ексначальника ГУ Міндоходів у Криму

Суд відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього начальника Головного управління Головного управління Міністерства доходів і зборів України в Автономній Республіці Крим Олександра Кондрашова, який п'ять років переховувався від слідства.

Таке рішення 7 травня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Тимур Хамзін, повідомляє «Слово і діло».

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, Кондрашов переховувався в Італії і повернувся до України лише після пандемії коронавірусу. За даними правоохоронців, підозрюваний наприкінці травня 2017 року виїхав з Україні і повернувся лише у квітні 2020 року.

Як встановило слідство, Кондрашов, перебуваючи на своїй посаді, входив в злочинну організацію. За версією органу досудового розслідування, діяльність злочинної організації до складу якої входили колишні вищі посадові особи держави та службові особи податкових органів, полягала у організації, упродовж 2010-2013 років, контрольованого ухилення від сплати податків приватними компаніями, які були платниками податку на додану вартість.

Внаслідок незаконних дій членів злочинної організації за період участі в ній Кондрашова Державною податковою інспекцією в структурі ГУ Міндоходів в Криму, безпідставно сформовані податкові зобов'язання з ПДВ, яким підтверджено незаконно використаний приватними компаніями реального сектору економіки податковий кредит (у розрізі районних податкових органів за місцем реєстрації «податкових ям»).

Такими діями державі спричинені збитки у виді ненадходження податків. Так ДПІ у Сімферополі такі збитки завдано ТОВ «Інвест-Транш», яке у період з травня по червень 2013 року безпідставно сформувало податкові зобов'язання на суму 190,31 млн грн, що призвело до втрат доходів бюджету держави на суму 369,53 млн грн, у тому числі від ненадходження ПДВ на суму 190,31 млн грн та від ненадходження податку на прибуток на суму 179,22 млн грн.

Тому Кондрашова підозрюють в участі в злочинній організації (частина 1 статті 255 Кримінального кодексу України) і вчиненні злочину злочинною організацією (ч. 4 ст. 28 ККУ), а також у зловживанні службовим становищем (ч. 2 ст. 364 ККУ). На думку слідства, підозра обґрунтована і тому просили відправити ексначальника ГУ Міндоходів в Криму під цілодобовий домашній арешт.

Адвокати заперечували, що підозра обґрунтована, але не були проти застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту із забороною залишати житло цілодобово. Вивчивши клопотання, суддя його частково задовольнив і відправив Кондрашова під цілодобовий домашній арешт. Також на нього поклали низку обов'язків: прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками; не відвідувати органи Державної податкової служби без дозволу і здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП оновили підозру експершому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Олегу Гладковському. Також органи повідомили про підозру колишній керівниці «Укрмедпроєктбуду». Крім того, вони оголосили нові підозри у справі екснародного депутата Максима Микитася.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО