COVID-19: як та скільки Україна буде виходити з карантину

Петро Охотінполіттехнолог

Вихід з карантину – питання не місяця й не двох. Напевно, найближчі два-три роки будуть визначатися саме з тим, як ми виходимо з карантину. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив політтехнолог Петро Охотін.

Експерт не виключив, що Україна може залишитися на карантині до середини травня.

«Інформація керівництва МВС поки більш переконлива, ніж заяви інших політиків у питанні продовження карантину. Так сталося, що МВС активно включилося в те, щоб зберегти режим карантину. Цього разу Авакову віриться більше», – уточнив Охотін.

Політтехнолог зауважив, що вихід із карантину може затягнутися на кілька років. Наразі туристичний бізнес практично збанкрутував, низка закладів громадського харчування також вже не зможуть подолати кризу, оскільки в них просто не було запасів.

«Отже, це все відіб'ється на соціальному стані країни, буде впливати на політичну реальність. Офіційне скасування карантину – тільки початок виходу з глибокої економічної кризи», – наголосив фахівець.

Політтехнолог звернув увагу на те, як інші країни намагаються виходити з кризи. Зокрема, більшість сходяться на тому, щоб передусім дозволити роботу підприємствам, де є можливість працювати на дистанції 2-3 метрів.

«Це буде стосуватися великих магазинів, виробництв. У разі, якщо підприємства запрацюють, а крива захворюваності не буде рости вгору, то не буде потреби зберігати жорсткий режим карантину зовсім. Заборони на роботу громадського транспорту можуть зняти, так само, як і обмеження на прогулянки в лісах, парках», – припустив Петро Охотін.

Однак, з огляду на заяви головного санітарного лікаря створюється враження, що глобально на обласному та районному рівні лікарі тільки зараз вчаться тестувати хворих. Тому реальна статистика буде з часом, поділився спостереженнями експерт.

На його думку, тільки після появи більш реалістичної статистики можна буде ухвалювати якесь рішення щодо карантину і виходу з цього режиму.

Петро Охотін додав, що в питанні виходу з карантину Україна йтиме в тренді європейських сусідів.

Політтехнолог пояснив, що навіть за умови скасування карантину в Україні, але продовження карантинних заходів в Європі, наша економіка все одно швидко не стане на шлях відновлення. Він уточнив, що темпи падіння стануть меншими. Однак Україна багато в чому орієнтується на зовнішні ринки. Тому, якщо там не буде попиту, грошова маса до нас не прийде, а країна не зможе відновитися.

«Крім того, важливий міжнародний аспект. Карантинні заходи – нова риса міжнародної національної безпеки. Навіть у РФ, де неохоче дивляться вбік Заходу, вдаються до карантину. Тому рішення будуть ухвалювати, зважаючи на рішення міжнародної спільноти. Якщо ми знімемо карантин, а Європа продовжить, на нас можуть подивитися скоса, а з огляду на стан системи охорони здоров'я зростатиме й недовіра до України», – прокоментував Петро Охотін.

«Слово і діло» пропонує подивитися, скільки тестів на COVID-19 провели в Україні й в інших країнах світу.

«Слово і діло» також пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

Детальніше про симптоми вірусу та про те, як уберегтися від хвороби, можна прочитати тут.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО