Рейтинг президента: чому просів і чого чекає суспільство

Володимир Фесенкополітолог

Рівень довіри до президента Володимира Зеленського був найвищим у вересні 2019 року, тоді йому довіряли 79,4% громадян, а 13,5% не довіряли. У лютому 2020 року президентові довіряють 51,5% респондентів, 40,6% не довіряють, засвідчили дані Центру Разумкова. У коментарі «Слово і Діло» політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко підкреслив, що така тенденція очікувана та закономірна. Рейтинги президента та нової влади в цілому тривалий час були аномальними.

Володимир Фесенко зауважив, що рейтинги влади та президента зокрема виходили за межі норми для української політики навіть після виборів.

Політолог звернув увагу на те, що в жодного з українських президентів не було таких захмарних рейтингів, як у Зеленського.

«Зараз ситуація повертається в межі норми. Це закономірно для всіх президентів. Завищені очікування, які були після виборів, відходять на другий план, а події останнього часу не додають плюсів», – прокоментував експерт.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» виділив кілька основних причин, через які просів рейтинг президента. Передусім вдарила по позиціях соціально-економічна напруга, зауважив політолог.

Також Фесенко акцентував увагу на проблемі з тарифами, хоча частково в цьому питанні була помилка уряду.

Він нагадав, що уряд Гончарука пообіцяв зниження тарифів, але відчутного реального зниження не відбулося, подекуди навпаки.

Крім того, відбилися на рейтингах проблеми навколо китайського коронавірусу.

«При цьому в суспільства розвіюються завищені очікування, зростає розчарування і невдоволення. Звичайно, усе в сукупності неминуче спрацювало в мінус для Зеленського», – констатував Володимир Фесенко.

З іншого боку, експерт зауважив, що катастрофічного падіння рейтингів не сталося. У президента все одно показники залишаються вищими, ніж були в його попередників, уточнив політолог.

На його думку, ситуація з рейтингами для Володимира Зеленського – знак того, що потрібні рішучі дії.

«Зокрема, президенту потрібно вдатися рішучих заходів у соціально-економічній сфері, що складно і не дасть швидких результатів. Однак, якщо соціально-економічних результатів не буде, доведеться міняти уряд», – припустив директор Центру політичних досліджень «Пента».

За його словами, найближчим часом позитивно на рейтинги президента можуть вплинути ефективні дії в правовій сфері. Це стосується правоохоронних органів і колишнього президента.

«У суспільства є запит на покарання представників влади, олігархату, які, на їхню думку, причетні до тих чи інших злочинів. Якщо влада буде рішучою в цьому напрямі, рейтингова ситуація може змінитися. Інше питання в тому, що потрібні не тільки дії, а й докази», – прокоментував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Як Зеленський виконує обіцянки протягом дев'ятого місяця роботи – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» розклало обіцянки президента на піраміді Маслоу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО