Імпічмент провалився: що це значить для Трампа та України

Ілія Кусаексперт-міжнародник

Увечері 5 лютого верхня палата Конгресу США винесла свій вердикт за справою про імпічмент Дональда Трампа. За першою статтею імпічменту – зловживання владою – «за» засудження президента висловилися 48 сенаторів. Проти – 52. За другою статтею – перешкоджання Конгресу в розслідуванні справи про імпічмент – 47 і 53 відповідно. Республіканці, які мають більшість у Сенаті (53 проти 47 демократів), дали всього лише один голос за одним з обвинувачень «за». Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса звернув увагу, що суд пройшов плавно, розмірено, без свідків, додаткових доказів і запитів до держорганів.

«Зачитали стартові аргументи, протягом декількох тижнів провели дебати і закінчили фінальними аргументами», – зазначив він.

На думку аналітика, процес імпічменту був дуже поверхневим і показав, що час існування усталених правил та інституцій закінчився. Він припустив, що Штати чекає етап великих і хворобливих змін, поки незрозуміло, на краще чи на гірше.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» додав, що у зв'язку з таким рішенням зараз президента США Дональда Трампа нічого не стримує.

Експерт не виключив того, що Трамп може перемогти на виборах в США і залишитися на другий термін.

«Зважаючи на останні події з демократичними кокусами в штаті Айова, де стався повний провал з підрахунком голосів, а всі кандидати пересварилися між собою, у Дональда Трампа є всі шанси переобратися», – зауважив Ілія Куса.

Говорячи про відносини України та Америки, експерт зазначив, що вони не на найкращому етапі. Зараз для України принципово нічого не зміниться.

«На жаль, можливо, відносини можуть погіршитися з огляду на співпрацю з адміністрацією Трампа. У України якась феноменальна здатність створювати токсичне середовище та робити незрозумілі тактичні рухи, які руйнують усе навколо», – підсумував Ілія Куса.

Нагадаємо, що процедура імпічменту чинного президента США була ініційована демократами, які мають більшість у нижній палаті Конгресу, 25 вересня 2019 року. Привід – публікація в американських ЗМІ «витоку» про телефонну розмову Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Детальніше про процес імпічменту президента США – за посиланням.

Чого чекати від партнерства з США в 2020 році – читайте в авторському матеріалі.

Як писало «Слово і Діло», США за п'ять років надали Україні військову допомогу в розмірі 447 млн доларів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО