Земельна реформа в другому читанні: чого чекати від депутатів

Андрій Дудаполітолог
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив про те, що Верховна рада планує 6 лютого розглянути законопроект про запуск в Україні ринку землі. Глава Мінекономіки Тимофій Милованов впевнений, що законопроект у другому читанні ухвалять цього тижня. «Слово і Діло» запитало в експертів, які перспективи провести успішне голосування.

Політолог Андрій Дуда висловив припущення, що земельне питання вже вирішено, а в ОПУ є важелі тиску на депутатів, щоб провести голосування.

«Звичайно, голосування за скорочення кількості депутатів показало невеликий відсоток голосів. Було всього 199 від СН, а решта – від ОПЗЖ. Але в разі земельного питання працюють трохи інші мотиваційні процеси», – наголосив експерт.

Політолог звернув увагу на те, що напередодні президент України провів нараду з прем'єр-міністром, представниками Кабміну і ВР. Він не виключив, що питання земельної реформи також порушувалося.

«Земельна реформа – просто неймовірний аргумент для команди Зеленського в переговорах із МВФ. В очікуванні траншу депутати можуть проголосувати в більшості», – додав Дуда.

Андрій Дуда припустив, що з боку команди Зеленського буде сильний тиск на фракцію, власну монобольшість.

«Найімовірніше, голосування відбудеться, закон ухвалять. Особливо якщо Зеленський буде присутній. Є відчуття, що земельне питання вже вирішено», – додав він.

Андрій Дуда спрогнозував, що за земельну реформу буде щонайменше 240 голосів.

У свою чергу, політолог Ігор Петренко припустив, що опір буде з боку ОПЗЖ і «Батьківщини».

На його думку, на вирішення питання вплине консолідація з позафракційними депутатами, внутрішня консолідація і торги за поправками, а також питання співпраці з МВФ і надання траншу.

«Можливо, протести все одно будуть. Однак потенціал для того, щоб ухвалити документ, є», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 13 листопада депутати ухвалили законопроект про ринок землі в першому читанні.

Раніше «Слово і Дело» писало про те, що партії, президент і Кабінет міністрів обіцяли щодо земельної реформи.

Повне інтерв'ю з Тимофієм Милованова читайте на нашому сайті.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО