Освіта в Україні: чи потрібно скорочувати кількість ВНЗ

Олександр Піддубниймедіаексперт

Новий міністр освіти і науки Ганна Новосад, яка заявила, що вчителів в Україні занадто багато, також підтримує ідею про скорочення кількості вищих навчальних закладів. За даними Держстату, в Україні 282 університети, академій та інститутів, де вчиться 1,3 млн студентів, а технікумів, коледжів та училищ в Україні – 370. На початок 2019 року в реєстрі установ вищої освіти було зареєстровано 1388 установ, але це загальна цифра, в яку включені також приватні освітні заклади.

У коментарі «Слово і Діло» медіаконсультант Олександр Піддубний нагадав, що в 2014 році за зменшення кількості ВНЗ виступав тодішній міністр освіти Сергій Квіт, а в 2016-му цю ідею розділила й Лілія Гриневич.

Медіаконсультант звернув увагу, що в Україні є виші з хорошим реноме, яким, можливо, варто надати стовідсоткове самоврядування та дозволити робити власні технопарки.

«Можливо, коли ці ВНЗ матимуть автономію і стануть господарями своїх активів, до них потягнуться студенти і не будуть шукати приватні незрозумілі заклади», – зазначив він.

Однак проблема з якістю освіти, дійсно, вже стоїть гостро, адже багато навчальних закладів з'являються, як гриби після дощу, додав експерт.

Піддубний зауважив, в цьому Україна не унікальна, наприклад, в Польщі, особливо в регіонах дуже стрімко і раптово з'являються платні навчальні заклади, які надають сумнівну освіту, зауважив він.

Експерт вказав, що причин у цій ситуації дуже багато. Наприклад, для багатьох грає роль територіальна близькість навчального закладу.

«Якість доріг, залізничних колій, в цілому інфраструктури – в жалюгідному стані, а вартість проїзду не можна назвати дешевою. На навчання їздити потрібно щодня. Часто батьки відряджають дітей до найближчого навчального закладу, щоб не витрачати сили і кошти хоча би на дорогу», – прокоментував Піддубний.

На його думку, корисним буде проведення серйозного опитування безпосередньо з-поміж студентів та їхніх батьків, що спонукало їх обрати конкретний ВНЗ.

Піддубний допустив скорочення кількості вищих навчальних закладів, але не в ручному режимі. Експерт наголосив, що на проблему якості освіти влада повинна дивитися ширше, вирішити ситуацію шляхом тотальних скорочень і заборон не вийде.

«В Україні повинен бути проведений зовнішній аудит не тільки вишів, але й в цілому системи освіти», – резюмував медіаконсультант Олександр Піддубний.

Раніше Ганна Новосад повідомила, що міністерства освіти і науки, фінансів та соціальної політики розробляють варіанти виконання постанови Кабміну про підвищення зарплат педагогічним, науково-педагогічним та науковим працівникам освітніх установ.

Які обіцянки політики дають щодо зарплат і робочих місць – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО