Суд не обмежив НАБУ в розслідуванні справи порту «Південний»

Суд не обмежив Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в строках розслідування справи про можливе заволодіння 152 мільйонами гривень морського торговельного порту «Південний».

Таке рішення 20 листопада ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і Діло».

Так, адвокат одного з фігурантів справи просив встановити НАБУ і САП строк для завершення слідства. Проте суд відмовив.

За версією слідства, виконувач обов'язків директора порту «Южний» Віталій Жуковський, його перший заступник Роман Інде та в. о. заступника директора з матеріально-технічного забезпечення Олег Трайдакало (раніше начальник відділу матеріально-технічного забезпечення), ймовірно, скоїли злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним).

Детектив вказував, що в період 2017-2018 років переможцями більшості тендерів порту «Южний» були щонайменше 14 приватних компаній. Досудовим розслідуванням встановлено, що зазначені товариства пов'язані між собою й контролюються керівництвом порту «Южний». Постачання товарів, робіт і послуг у порт координує Жуковський через колишнього директора однієї з приватних компаній, який є його давнім партнером із ведення господарської діяльності.

У Бюро вважають, що за вказівкою зазначених осіб керівництва порту «Южний» працівники підприємства й тендерний комітет готують тендерну документацію під заздалегідь визначений товар і переможця, тобто включає дискримінаційні умови, а також відхиляє цінові пропозиції інших учасників торгів.

Також за вказівкою Жуковського та Трайдакала, повідомляють у НАБУ, працівники відділу матеріально-технічного забезпечення порту передають відомості про потреби в закупівлі товарів, робіт або послуг посадовим особам зазначених вище суб'єктів господарювання для пошуку реальних постачальників, формування завищеної ціни закупівлі товарів, робіт або послуг через зазначені підприємства для порту «Южний».

З 10 квітня 2017 року до 23 квітня 2018 року зазначені товариства виграли понад 50 тендерів у порту «Южний» на загальну суму майже 306 млн грн, сума завищення вартості товарів, робіт, послуг складає понад 152 млн грн. За версією слідства, закупівля товарів, робіт, послуг здійснюється з використанням транзитних підприємств. Різниця між ціною поставки замовнику й ціною закупівлі в реального виробника становить понад 100%, тобто ціна завищується більш ніж удвічі, а на окремі види товарів ціна завищена в 5 разів.

Як відомо, в рамках цієї справи 23 травня НАБУ провело обшук у порту «Южний». Окрім самого держпідприємства, за інформацією з власних джерел, детективи обшукували й квартири деяких фігурантів розслідування. В одного з них вилучили мобільні телефони та ноутбуки.

Нагадаємо, в порту «Южний» розповіли про обшуки НАБУ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО