Розведення сил на Донбасі: в штабі ООС розповіли подробиці

Володимир Кравченко, командувач силами ООС, розповів про умови розведення сил і засобів на Донбасі.

Про це заявив в інтерв'ю «Радіо Свобода».

За словами командувача, після успішного розведення сил і засобів в районі населених пунктів Золоте і Петровське має розпочатися розведення ще на чотирьох ділянках уздовж всієї лінії зіткнення. Всього командуванням ООС визначено перелік із 30 населених пунктів, де має відбутися розмежування.

Відповідаючи на питання, коли саме має початися цей процес і чи були визначені конкретні терміни для його реалізації, Кравченко заявив:

«Згідно домовленостей, які були укладені 1 жовтня цього року в Мінську, процес відведення займе 30 діб. З них на безпосереднє відведення сил і засобів дається три доби. Сам процес почнеться тоді, коли протягом 7 діб зберігатиметься режим тиші. Я підкреслюю, повної тиші, без жодного пострілу на певних ділянках для розведення, і підтвердження тиші представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ», - сказав він.

Кравченко заявив, що відведення особового складу, техніки та розмінування територій відбуватиметься після дотримання режиму припинення вогню і сповіщення ОБСЄ про готовність почати цей процес.

«Після дотримання режиму припинення вогню українська сторона СЦКК сповіщає СММ ОБСЄ про те, з якого рубежу, який склад сил і засобів приділятиметься і на який кордон вони мають бути відведені. На наступну добу українська сторона сповіщає СММ ОБСЄ про те, що ми готові почати розведення. На третю добу, після семиденного режиму тиші, з дванадцятої години починається переміщення особового складу і військової техніки. Далі здійснюється пошук і знищення мінно-вибухових загороджень, демонтаж фортифікаційних споруд та інших об'єктів військового призначення в межах певної ділянки», - зазначив він.

Також Кравченко додав, що під час розведення сил в так званій «сірій зоні» працюватимуть представники Національної поліції, Національної гвардії і Державної прикордонної служби України, а також соціальні служби, місцеві органи влади і між цивільними та військовими адміністрації.

За його словами, процес відведення сил і засобів Збройних сил України контролюватимуть представники СММ ОБСЄ, контроль за дотриманням режиму припинення вогню здійснюватиме українська сторона СЦКК.

Раніше в Кремлі назвали нові умови для зустрічі в Нормандському форматі.

Також нагадаємо, бойовики на Донбасі обстріляли ділянку розведення сил.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО