Президент підписав закони про касові апарати

Президент України, Володимир Зеленський, підписав закони, які розширюють обов'язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для малого бізнесу.

Про це інформує ОПУ у четвер, 17 жовтня.

Закони спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірого» товару, поліпшення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями.

Відзначається, що поетапне розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологій у вигляді програмних РРО як альтернативи класичним РРО сприятимуть підвищенню загального рівня податкової культури та захисту споживачів.

У законі передбачено, що функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп'ютер, планшет, смартфон), на який встановлено програмне забезпечення. При цьому Державна податкова служба України має забезпечити підприємців програмами безкоштовно, а реєстрація програмного РРО буде здійснюватися через електронний кабінет.

Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки, закони пропонують запровадити з 1 жовтня 2020 року механізм кешбек. Він передбачає можливість компенсації покупцеві 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, що застосовуються за його скаргою.

Крім того, з 1 січня 2021 року підвищується з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн максимальний поріг річного доходу фізособи-підприємця на спрощеній системі оподаткування, яка може відноситися до II групи платників єдиного податку.

Нагадаємо, Зеленський ініціює введення мораторію на перевірки фізичних осіб - підприємців (ФОП) усіх категорій, крім «ризикових» терміном на два роки.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО