Контроль якості: чи потрібно скасовувати державні стандарти та в чому ризик

Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

В Україні можуть скасувати низку державних стандартів. Така ініціатива викладена в законопроекті №1068 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із Законом України« Про стандартизацію», який ухвалений за основу. Замість держстандартів запроваджується добровільне дотримання бізнесом норм і правил, що формують безпеку будь-якої продукції. Під куполом кажуть, що це відповідає євронормам.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж, економічний експерт Олексій Дорошенко прокоментував, що скільки б не скасовували держстандарти бізнесу, від цього легше не буде.

Економічний експерт зазначив, що проблема бізнесу не в тому, що він обтяжений якимись постановами, а в тому, що немає покупця.

Дорошенко висловив переконання, що держстандарти не впливають на рівень бізнесу в країні, але скасування норм може істотно вплинути на якість життя.

Він пояснив, що є галузі, в яких скасування держстандартів є неприпустимим.

«Наприклад, хто буде відповідати за смерть співробітника будівельної фірми, якщо компанія вважатиме, що норми їх не стосуються? Є також питання виробництва будівельних матеріалів та їх безпеки. Що робити, якщо компанія вирішує економити на чомусь?» – підкреслив експерт.

На його думку, з боку депутатів апелювати до євронорм недоречно, оскільки такими ініціативами Україна, навпаки, віддаляється від Європи.

«Європа – це острів капіталізму, де все передбачено. Там не вийде відкрити магазин, якщо підприємець не вживатиме певних заходів для споживача. У магазині відразу будуть перевірки, якщо споживач поскаржиться через брак, наприклад, якоїсь інформації. Тільки у нас чомусь вирішують, що все потрібно скасовувати», – прокоментував Дорошенко.

За словами експерта, те, що подібні речі закріплює Асоціація з ЄС – це маніпуляція, нічого подібного в Угоді немає.

«На жаль, на багато речей, які є в Європі, у нас не звертають увагу. Замість цього пропонують реформи, які можуть тільки погіршити якість життя», – резюмував Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, «Слово і Діло» докладно аналізує програму діяльності Кабміну Гончарука і порівнює його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ.

Що нового (і не дуже) обіцяють в сфері економіки та фінанової політики – на інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО