Зустріч Зеленського з Трампом: чому не варто сподіватися на прорив

Олександр Леоновполітолог

Зустріч Трампа із Зеленським не принесе серйозних успіхів для України. Добре, якщо будуть хоча б протокольні заяви та спільні фото.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

На думку експерта, команда Зеленського припустилася кількох стратегічних помилок до зустрічі з Трампом. Зокрема, не можна було звільняти посла США Валерія Чалого і не призначити нового.

«США для України не просто важливий стратегічний партнер, зараз Штати в статусі стратегічного союзника. Потрібно, щоб була людина, яка за статусом могла би постійно проводити консультації з представниками різних партій. Готувати зустріч без посла — великий недолік», — пояснив Леонов.

Крім того, зустріч лідерів країн буде відбуватися на тлі скандалу навколо Байдена, додав політолог.

На його погляд, Зеленському буде важко утримати баланс, адже на нього тиснуть і демократи, і республіканці.

Леонов підкреслив, що для Зеленського немає єдиного рішення, яке могло б допомогти виграти в цій ситуації, тому важливо знайти точки дотику, де Україна могла б бути корисною.

Експерт звернув увагу, що п'ятий президент зміг встановити особистий контакт з Трампом і дати мотивацію на предмет того, що Україна — серйозний ринок. Підтвердження тому — контракт України з General Electric у розмірі 1 мільярд доларів на оновлення парку УЗ, вказав він.

Експерт зазначив, що це більшою мірою геополітичний контракт, завдяки чому Україна стає цікавою великому бізнесу США, який також визначає зовнішню політику.

Політолог розповів, що свого часу Україна втратила величезні можливості. Він нагадав, що при Тимошенко кілька американських енергетичних компаній прийшли до України і хотіли працювати на шельфі Криму. Однак однієї миті їх просто викинули з країни, хоча вони вклали вже досить великі гроші, вказав він.

«Якби тоді їм дали можливість добувати газ на шельфі, то, можливо, реакція США на анексію була би іншою й РФ так просто б не наважилася піти до Криму, де присутні американські інтереси», — припустив Олександр Леонов.

Експерт зауважив, що зустрічі з такими світовими лідерами в нашій ситуації повинні бути максимально опрацьовані, чого немає судячи за загальними заявами представників влади.

У дипломатії дуже рідко працюють експромти, акцентував він.

«Щонайменше півроку повинні тривати опрацювання «до», щоб вийти на серйозні рішення і прориви. Тому добре, якщо будуть досягнуті хоча б протокольні домовленості. Якщо Трамп захоче лобіювати історію з Байденом, він може піти на емоційні демарші», — резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Дональда Трампа відбудеться 25 вересня в Нью-Йорку в рамках 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Як повідомлялося, головними темами в переговорах визначено ситуацію на Донбасі і залучення американських інвестицій в українську економіку.

Які обіцянки давав Зеленський і новий парламент щодо зовнішньої політики — тут.

Раніше «Слово і Діло» писало про перші закордонні візити президентів України.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО