До Верховної ради IX скликання пройшли 8 ровесників незалежності України: хто вони та чим відомі

Сьогодні українці відзначають 28 років незалежності української держави, а на тих, хто народився у 1991 році – ровесників незалежності – дивляться із надією та цікавістю. Ті, кому зараз 28 років, вже гучно заявили про себе в громадському житті, в культурі та спорті, та активно пішли в політику. «Слово і Діло» підрахувало, що у Верховній раді IX скликання буде вісім ровесників незалежності України. Всі вони представляють партію «Слуга народу».

Взагалі до Верховної ради балотувалося 106 кандидатів, які народились у 1991 році, але перемогли на виборах тільки 8 кандидатів від «Слуги народу». П’ятеро пройшли за списками (причому двоє входять до першої десятки) і троє – як мажоритарники.

Михайло Федоров посідає № 6 у списку СН. Він очолював діджитал-напрямок команди Володимира Зеленського на президентських і парламентських виборах. Вибудував онлайн-комунікацію команди Зеленського і цілу мережу її сторінок у соцмережах.

Федоров народився 21 січня 1991 року в Василівці Запорізької області. Закінчив Запорізький університет (факультет соціології та управління), Вищу політичну школу, освітню школу представників НАТО в Україні. Отримував стипендію ОБСЄ. У 2012 році був «студентським мером» Запоріжжя.

У травні 2013 року заснував власне діджитал-агентство SMMSTUDIO в Запоріжжі. Є фахівцем в таргетуванні реклами в інтернеті та соцмережах. Організатор Facebook Marketing Conf.

Десятий номер у списку СН, відомий український спортсмен Жан Беленюк скоро складе присягу нардепа. Беленюк відомий, перш за все, як чемпіон світу та срібний призер Олімпійських ігор із греко-римської боротьби. Він бере активну участь у різних соціальних проектах, які популяризують здоровий спосіб життя. Тепер Жан Беленюк стане ще й першим темношкірим парламентарем в історії незалежної України.

Беленюк народився 24 січня 1991 року в Києві. Закінчив Національний університет фізичного виховання і спорту України (ступінь магістра з психології спорту), Міжрегіональну академію управління персоналом (управління бізнесом).

Греко-римською боротьбою Жан Беленюк почав займатися з 9 років і здобув чимало гучних перемог у цьому виді спорту (вагова категорія до 85 кг). Срібний призер Олімпійських ігор (2016), срібний призер Європейських ігор (2015), чемпіон та бронзовий призер чемпіонатів світу (2015, 2014), триразовий чемпіон і бронзовий призер чемпіонатів Європи (2016, 2014, 2012), бронзовий призер Універсіади (2013). Заслужений майстер спорту України.

У 2013 році отримав медаль «За працю і звитягу». Також у 2016 році отримав орден За заслуги III ступеню, а у 2019 році – II ступеню.

Ще один відомий ровесник незалежності телеведучій Олександр Скічко переміг на позачергових виборах до Ради за одномандатним округом у Черкаській області.

Скічко народився 28 квiтня 1991 року в Черкасах. Закінчив Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, але працював не за фахом, а на телеканалах ведучим або сам брав участь у різних конкурсах. Впізнаваним та медійним Скічко став після «Євробачення 2017», де він був одним із ведучих пісенного конкурсу. Одружений.

Анна Коваленко посідає № 35 у списку СН. Громадська діячка, виступає, як радник з питань оборони, веде суспільно-політичну роботу в питаннях гендерної та культурної політики.

Коваленко народилася 5 травня 1991 року в Бучі Київської області. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого (магістр театрознавства), в Швейцарії пройшла курс з гуманітарного права і військового командування, вивчала публічне управління в Академії при президенті України.

Починала, як журналістка, ведуча, організаторка культурних проектів. У 2014 році брала участь в подіях на Майдані, була радницею міністра інформполітики, трьох міністрів оборони України, координує «Антикорупційний рух». Викладала курс з оборони і безпеки України, входить до клубу представництва офісу зв'язку НАТО в Україні.

У 2014 році балотувалася до Верховної ради на одному з округів Чернігівської області, але стала другою за підсумками голосування.

Ольга Коваль посідає № 58 у списку СН. Офіційний представник Зеленского в Київській області.

Вона народилася 17 червня 1991 року. Закінчила Національний університет харчових технологій (викладач, кандидат технічних наук, доцент). Друга освіта – економічна. Голова студентського наукового товариства НУХТ. Працювала на одному із найбільших хлібопекарських підприємств Київської області.

Дар’я Володіна посідає № 65 у списку СН. Виступає в ЗМІ як політична експертка, економістка, журналістка.

Володіна народилася 16 квiтня 1991 року. Закінчила Київський національного Університету імені Тараса Шевченка (економічний факультет), навчалась у Дипломатичній академії при МЗС. У грудні 2016 року заснувала Інформаційне агентство «Шорт. Медіа». Живе в Києві.

Ще два мажоритарники від СН, крім Скічка, також з’явилися на світ 28 років тому. Від Одеської області балотувалося 7 кандидатів-ровесників незалежної України, але до ради пройшов тільки один – Олександр Горенюк.

Горенюк народився 8 серпня 1991 року в Одесі. У своєму блозі він пише, що з 2012 року вивчає урбаністику. Пройшов школу CANactions, розробляв концепти нових районів, перепланування старих кварталів, проекти реновації занедбаних промзон.

З 2017 по 2019 брав участь в двох великих українських архітектурні конкурсах. Один з них виграла команда Горенюка, яка будує парк в центрі Одеси. Він стверджує, що проблеми Одеси знає напам'ять і щиро хоче їх вирішити. Між тим, на сайті ЦВК зазначено, що Горенюк живє в Києві.

Від Львівської області до парламенту потрапив 28-річний Орест Саламаха, який висувався від СН (округ N121 міста Борислав, Дрогобич, Трускавець, Дрогобицький район).

Саламаха народився 25 березня 1991 року у Львові. Закінчив НУ «Львівська політехніка» (менеджмент, логістика) та ПВНЗ «Львівський університет бізнесу та права» (правознавство). Підприємець у сфері оптової та роздрібної торгівлі, пізніше – менеджер з постачання на ТзОВ «Буд Інвест Ком». На президентських виборах 2019 року Саламаха був довіреною особою кандидата Зеленського.

До речі, від інших партій також балотувалися ровесники незалежності України, зокрема, від «Голосу» йшло 5 кандидатів, від «Європейської солідарності» – 4, але не потрапили до Ради.

Найбільше молодих та активних 28-річних намагались потрапити до парламенту через мажоритарку. Загалом балотувалось 60 кандидатів. Перемогли тільки троє. Найбільше ровесників незалежності йшло від Києва та Одеси – по 7 кандидатів.

Від партій, які не потрапили до Ради йшов 21 кандидат із 1991 роком народження. Найбільше – від партії Шарія (5) та «Свободи» (6).

«Батьківщина», «Самопоміч», «Сила і честь», Партія зелених не мали серед кандидатів ровесників незалежності України.

Раніше ми писали про відомих ровесників незалежності України та чим вони займаються.

Також «Слово і Діло» зібрало основні факти роботи Верховної Ради в період незалежності України.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО