НАБУ зобов’язали відкрити ще одне провадження проти Луценка: що з того вийде

Суд зобов'язав НАБУ відкрити кримінальне провадження стосовно генпрокурора Юрія Луценка. Кримінальне провадження стосується можливих зловживань владою або службовим становищем з боку Луценка. Насправді відкриття чергового провадження ще не означає, що провину прокурора буде доведено, бо відбулась формальність. Про це «Слову і Ділу» сказав експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

За його словами, є формальні вимоги, яких правоохоронці не завжди дотримуються: «Якщо є заява про підозру про правопорушення, то вона має вноситися до Єдиного реєстру досудових розслідувань незалежно від того, має ця заява підстави чи немає».

Однак, іноді правоохоронці не вносять заяву до реєстру, і такі дії заявник може оскаржувати в суді. Після винесення вироку суду протягом 24 годин відповідне провадження реєструється.

«До речі, у НАБУ теж є така практика, коли вони не реєструють провадження за заявою, скажімо, громадських організацій, ті звертаються до Солом’янського суду, оскільки НАБУ знаходиться на території Солом’янського району Києва, і суд зобов’язує НАБУ зареєструвати провадження. Так сталося і цього разу із заявою на Луценка», – пояснив Москалюк.

Він вважає, що не варто перебільшувати сам факт реєстрації провадження. Більш важливо, чи будуть слідством здобуті переконливі і незаперечні докази, які можна буде надати суду.

Нагадаємо, Луценко викликали на допит до НАБУ в якості свідка у справі про упереджену кваліфікацію дій учасника Євромайдану Івана Бубенчика.

Також ми писали, що Луценко не виконав обіцянки оголосити в розшук Інтерполу Януковича, Клюєва та Онищенка.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО