Шарій отримає гроші з бюджету. Що робити з держфінансуванням партій?

Дмитро Купираполітолог

Держфінансування партій – це європейська практика. Україні не варто повністю скасовувати цей механізм, але потрібна його корекція.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«Олігархи готові вкласти всі гроші, щоб утримати владу в своїх руках, тому суспільство має бути зацікавлене протистояти й підтримувати партії, в яких бачать перспективу», – зазначив Купира.

На його думку, механізм фінансування партій, який діє в Україні, потрібно змінити. Свого часу партія «Народний фронт» була другою за чисельністю й першою за списком, отримавши найбільшу підтримку на виборах. Але потім довіра до партії опустилася до 1%, а гроші все одно продовжували надходити.

Має бути онлайн-система з чіткою градацією, яка дасть можливість українцям обирати, яку партію фінансувати, й лише на певний термін, наприклад, на рік, уточнив він.

«Таким чином, українцям не доведеться утримувати за свій рахунок політичні сили з високим антирейтингом або проросійські партії», – підкреслив аналітик.

Однак те, що до нової ВР пройшли партії Шарія та Медведчука з відверто російськими поглядами, є відповідальністю ще й СБУ, акцентував він.

«Як вийшло, що такі політичні сили знаходять кошти на своє існування? ОПЗЖ витратила величезні кошти на кампанію. Звідки їх взяли? Однопартійці скинулися? Так само з партією Шарія. Лише реєстраційний внесок становить 4,2 мільйона гривень», – додав експерт.

За його словами, важливим є не лише механізм державного фінансування, а й контроль з боку наших органів за тим, звідки в партій доходи, чи був вплив інших країн.

«Щодо партій, до яких зараз є питання, слід звернутися до суду із запитом ліквідації юридичних осіб, які несуть загрозу національній безпеці України. Не буде юрособи – не буде кого фінансувати за рахунок бюджету», – резюмував Дмитро Купира.

Нагадаємо, державне фінансування за підсумками дострокових виборів до Верховної ради отримають 11 політичних партій.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало, скільки отримають політичні сили, які набрали більш ніж 2% на дострокових виборах.

Скільки бюджетних коштів отримали політичні партії в 2018 році – тут.

Що не так із державним фінансуванням партій – в авторській колонці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО