Верховний адміністратор. Навіщо Зеленському Богдан?

Володимир Фесенкополітолог

Андрій Богдан дуже важливий, навіть не стільки в державній системі, скільки в системі держуправління. У вертикалі Зеленського він є ключовою ланкою.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

«По-перше, зараз розкривається сильніше те, що про нього говорили ще до призначення на посаду. Стиль його поведінки жорсткий і прямолінійний. Він не церемониться, не просторікує, йому не потрібні якісь домовленості та тривалі переговори. У взаємодії з будь-ким він надає перевагу тактиці тиску. І те саме ми зараз спостерігаємо в системі держуправління», – зазначив Фесенко.

По-друге, позначається той факт, що він юрист. Наприклад, для проведення дострокових місцевих виборів шукається правова схема, але його не турбують нюанси й деталі, йому не потрібна краса, уточнив він.

«Є юристи й політики, для яких важлива хитра комбінація. Порошенку було важливо когось перехитрити, загнати в пастку, вигадати комбінацію. Він діяв за класичними канонами української політики. Богдан надає перевагу простим, прямолінійним, але надійним діям», – підкреслив експерт.

Як підтверджують джерела, Богдан, м’яко кажучи, неполіткоректний. Ось ця грубість у відносинах із людьми, причому з різними, мабуть, його стиль. Тому він плодить навколо себе безліч недоброзичливців і ворогів. Напевно, є чимало ображених людей і в самому Офісі президента, додав він.

На його думку, зараз Богдан «обсів» Зеленського всюди. Офіційні заходи, поїздки регіонами – майже всюди, за рідкісними винятками, він супроводжує Зеленського. На особистих фото він поруч із ним. Це робиться навмисно. З одного боку, він хоче бути поруч, щоб у будь-який момент надати потрібну послугу або щось підказати.

«Кажуть, що біля українських олігархів найбільш затребувана категорія помічників – це люди-денщики, які можуть бути всім – від консультанта (в найширшому сенсі) до банального лакея. Поки в Зеленського потреба в такій людині, як Богдан, є. Поки вона в нього зберігатиметься, незважаючи на всю критику, він від Богдана не відмовиться», – пояснив Фесенко.

З іншого боку, останні півтора місяця всі пишуть про те, що замість Зеленського країною керує Богдан. Це проявляється навіть у публічному спілкуванні, коли Богдан перебиває Зеленського. Вже навіть сам Зеленський помітив це. Зеленський і Богдан збігаються за темпераментом – обидва нетерплячі, наголосив він.

«Але проблема в тому, що Богдан постійно поруч із ним і бере на себе ініціативу, саме це створює враження, що Богдан керує замість Зеленського. Напевно про це вже неодноразово говорили і дружині, і найближчому оточенню – від Шефіра до Баканова, а ті, своєю чергою, говорили про це самому Зеленському», – уточнив політолог.

На його думку, це і є найбільшим ризиком для Богдана. Можливо, поки Зеленський сприймає це іронічно й стримано, але що більше накопичуватиметься такої інформації, то більше від цієї нав’язливості він відчуватиме втому та роздратування.

«Все ж Андрій Богдан дуже специфічний персонаж. З ним повернувся цікавий і незвичайний типаж верховного адміністратора. Найяскравішими були Табачник, Льовочкін і Медведчук. Напевно Богдан залишиться серед цієї плеяди найвпливовіших і неоднозначних адміністраторів», – резюмував Володимир Фесенко.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський заявив, що відставка глави Офісу президента Андрія Богдана може відбутися будь-коли, якщо цього бажатиме суспільство.

Як виконують обіцянки представники Офісу президента – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО