Нова коаліція: чому «Слузі народу» все одно доведеться домовлятися

Володимир Фесенкополітолог

Можливо, озвучена позиція приховує тактичну мету, зокрема, щоб здійснити тиск на партію Святослава Вакарчука «Голос».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«В цій ситуації може бути тактична мета – тиск на «Голос». Мовляв, або домовляйтеся на наших умовах, або нічого не отримаєте. Не представник президента в Кабміні вирішуватиме, якою буде коаліція та хто скільки міністерських посад отримає», – зазначив Фесенко.

За його словами, в складі уряду взагалі буде мало політиків. Президент обіцяв, що будуть технократи.

«Технократи за визначенням не політики. Тому люди будуть, імовірно, й не від «Слуги народу», а фахівці з тих чи інших напрямків державної політики», – додав він.

Однак кілька представників «Слуги народу» буде в уряді. Можливо, в Міносвіти. Щодо коаліції, то має бути щонайменше дві партії. При цьому однопартійна більшість можлива, вони самі можуть створити уряд, але, скоріш за все, домовлятимуться з «Голосом», уточнив експерт.

«Наразі ми бачимо, що такі заяви – це тиск на потенційних партнерів із «Голосу», щоб вони скоріше проявляли якусь активність, домовлялися. Так, вони мають більшість, але домовлятись їм усе одно потрібно. По-перше, щоб не лякати однопартійністю ані всередині країни, ані за кордоном. Потрібно демонструвати готовність співпрацювати з партнерами. Це головне», – пояснив він.

«Функціонально вони самі можуть створити уряд, проте, з точки зору іміджу та стратегічних інтересів, позитивного впливу на громадську думку в країні та на наших міжнародних партнерів, краще продемонструвати коаліційність», – резюмував Володимир Фесенко.

Як виконує обіцянки Офіс президента – на інфографіці.

Кого з нардепів українці більше не побачать у парламенті – за посиланням. Також читайте, від якої політичної сили проходить більше жінок до Ради нового скликання.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО