Вибори-2019. Як ОПЗЖ вдалося посісти друге місце та який подальший план?

Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Михайло Басарабполітолог

ОПЗЖ не можна вважати навіть опозицією. Політична опозиція має інший погляд на розвиток України, а в ОПЗЖ є варіанти знищення країни, її десуверенізації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«По-перше, враховуючи, що партія ОПЗЖ включила прямий процес агітування через президента РФ, то 13% – це не так уже й багато. По-друге, вони отримали такий показник ще й тому, що Західна та Центральна Україна політично втомилася», – зазначив аналітик.

За його словами, наразі країна перебуває у фазі активності Сходу та Півдня та малої активності Центру та Заходу. На цьому тлі ОПЗЖ також отримала відсотки.

«Якби Галичина пішла серйозно на вибори, то результати були б інші. Однак цього немає», – уточнив він.

Так, 13% ОПЗЖ – це певне представлення Росії у Верховній раді України, але нічого суттєвого вони зробити не зможуть, підкреслив експерт.

«Відстоюватимуть позицію проросійської країни, намагатимуться виступати, як делегати в Європарламенті, будуть пояснювати, що Росія має рацію, а Україна – ні. Однак це насправді для України не проблема. Точніше, не така проблема, ніж якби вони взяли золоту акцію», – пояснив він.

На його думку, 13% – це стеля для ОПЗЖ, у майбутньому вони будуть стухати.

«Це погано, але не катастрофічно. Потрібно зважати на стан країни. В нас є частина електорату, який завжди підтримуватиме Росію, що б вона не зробила. Кількість таких людей зменшуватиметься, але зараз маємо 13%», – констатував Краснопьоров.

Політичний аналітик Михайло Басараб зазначив, що попри те, що ОПЗЖ Медведчука бере 13% і вже задекларувала опозицію до парламентської більшості «Слуги народу», вони не зупинятимуться й працюватимуть над наступним завданням. Зокрема, над зростанням суспільного запиту на офіційну капітуляцію перед Росією.

«Впровадити цей план швидко буде складно й небезпечно. Однак збільшити на цьому електоральну базу для ОПЗЖ і Медведчука цілком реально», – додав він.

Для цього в них є цілий телевізійний холдинг і президент Зеленський, який зі старту втягнувся в облудливий дискурс «полюбовного» вирішення проблем із Росією й «швидкого припинення війни», підкреслив експерт.

На його переконання, звільнення якоїсь частини заручників, тимчасове припинення вогню та інші заманухи перебувають під повним контролем Кремля.

«В обіймах прокремлівських телеканалів і Медведчука погорів Порошенко. Результат на табло. ОПЗЖ взяло в півтора раза більше, ніж «Європейська солідарність». Наступний етап – істотно розширити за рахунок Зеленського електоральну базу ідеї капітуляції, згодом показати неспроможність Зеленського, проковтнути його й привести йому на зміну Медведчука. Такою виглядає логіка подальших дій фактично офіційної партії Путіна в українському парламенті», – пояснив Басараб.

Раніше ми писали, що вже наобіцяв українцям Юрій Бойко. З програмами партій можна ознайомитися в розділі «Вибори».

Також ми з’ясували, від якої політичної сили проходить більше жінок до Ради нового скликання.

Що пишуть у соцмережах політики, яким не вдалося потрапити до Ради, – в нашому огляді.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО