НБУ назвав головний драйвер економічного зростання в Україні

Основним драйвером економічного зростання в Україні залишатиметься внутрішній попит.

Про це йдеться в інфляційному звіті за липень 2019 року Національного банку, пише «Слово Діло».

Як зазначається в огляді, НБУ підвищив прогноз зростання реального ВВП в 2019 (до 3% з 2,5%) і 2020 (до 3,2% з 2,9%) роках у зв'язку зі стійким внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі та поліпшенням прогнозів врожаю зернових.

«Приріст приватного споживання сповільниться, однак буде значним завдяки зростанню реальних доходів домогосподарств - заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів з-за кордону», - йдеться в огляді.

Також вагому підтримку економіці будуть надавати інвестиції в основний капітал, які продовжать зростати високими темпами і будуть спрямовуватися насамперед в експортоорієнтовані галузі та енергетику, вважають експерти НБУ.

В огляді також відзначається, що зниження темпів економічного зростання в 2019 році до 3,0% (після 3,3% в 2018 році) пов'язане з уповільненням глобальної економіки і світової торгівлі, стриманою фіскальною політикою в зв'язку з необхідність погашення значних обсягів державного боргу, а також жорсткими монетарними умовами, необхідними для зниження інфляції до мети. У той же час істотна підтримка економічної активності очікується з боку сприятливих умов торгівлі, а також чергового рекордного врожаю зернових в Україні.

Зростання реального ВВП прискориться до 3,2% в 2020 і 3,7% в 2021 році. Цьому сприятимуть поступове пом'якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення економічної активності в світі. Стримуючим фактором для економічного зростання буде скорочення обсягів транзиту природного газу в Європу в результаті будівництва обхідних газопроводів, вважають експерти НБУ.

Раніше НБУ поліпшив прогноз по міжнародним резервам України.

Також нагадаємо, в НБУ назвали найпопулярнішу купюру.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО