Виборчий кодекс: чи приймуть депутати нові правила гри

Віктор Небоженкополітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Зараз цей документ, грубо кажучи, кіт у мішку. Ми не знаємо ані що запропоновано, ані які правки прибрали.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«По-перше, ми не знаємо, які норми залишилися, а які – прибрали з документа. Чи радикальні зміни? Чи залишаться мажоритарники? Як буде вирішене питання про фінансування партій? Неправильно, що ті, кого це стосується, – виборці – не знають, як змінюються правила гри на виборах», – зазначив Небоженко.

По-друге, особливого ​​завдання зробити красивий жест наостанок у депутатів немає, вони вже знають, що більшість із них не проходить до парламенту, додав він.

«У них немає проблеми красиво піти. 80% із них вперше не потраплять до парламенту. Тому сьогодні якщо й ухвалять якісь зміни, то навряд чи там буде глибока політика», – уточнив політолог.

На його думку, мотивації голосувати немає.

«Їм уже байдуже. Видно, як поводяться депутати, спікер, Геращенко. Всі зайняті іншими речами», – констатував Небоженко.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров зазначив, що шанси на ухвалення документа невисокі. Депутати дійсно зайняті виборами. На його думку, «Опозиційний блок» голосувати не буде, хоч вони й заявляли, що підтримають, але ці нововведення, зміни їм не потрібні.

«Імовірність невисока. Можливо, це буде історією наступної Ради. Всі готуються до виборів. Ті, хто захоче отримати якийсь додатковий результат, можливо, певні бали напередодні виборів, підтримають. Однак чи вистачить таких?», – підкреслив він.

Детальніше про те, як відбулося голосування в першому читанні, читайте в матеріалі «Виборча реформа. Хто дав вирішальні голоси?».

Чим відкриті списки партій відрізняються від закритих і для чого нам змінювати виборчу систему – тут.

Також ми з'ясували, які виборчі системи діють в Україні та інших країнах.

З програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО