Верховний суд дозволив визначати зарплату в іноземній валюті

Верховний суд в складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду 26 червня ухвалив постанову, що дозволяє визначати зарплату українців у іноземній валюті.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Так, в ньому пояснюється, що закон передбачає обов'язковість здійснення платежів на території України в національній валюті, проте не містить заборони на використання в розрахунках розміру грошових зобов'язань іноземної валюти або інших розрахункових величин.

Зокрема, в справі, що розглядається, трудовий договір в першій редакції (яку компанія визнає), передбачає застосування обмінного курсу євро на день платежу при визначення розміру зарплати, яка належить до виплати в гривні, в зв'язку з чим заробітна плата заступника директора товариства мала була відповідати за розміром еквіваленту 7,872 тис. євро в гривні на дату виплати.

Верховний суд порахував безпідставними доводи касаційної скарги про те, що виконання положень додаткової угоди спонукає компанію порушувати Податковий кодекс і зобов'язує платити штрафні санкції, оскільки алгоритм нарахування зарплати заступнику директора після укладення додаткової угоди не змінився, тобто протягом всього періоду трудових відносин між сторонами при визначенні розміру зарплати, що виплачується в гривні, застосовувався обмінний курс євро на день платежу.

Раніше Нацбанк скасував обов'язковий продаж валюти бізнесом.

Також нагадаємо, НБУ спростив валютний нагляд за низкою операцій.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО