НБУ спростив валютний нагляд за низкою операцій

Читать на русском
Під дію таких операцій потрапляє імпорт товарів, які використовуються для виробництва космічної та авіаційної техніки і агрегатів.

Національний банк спростив валютний нагляд за дотриманням граничних термінів розрахунків для експорту робіт, послуг і прав інтелектуальної власності, а також низки операцій з експорту та імпорту товарів, які є важливими, зокрема, для забезпечення обороноздатності країни.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба НБУ.

«У рамках валютної лібералізації Національний банк спростив валютний нагляд за дотриманням граничних термінів розрахунків для експорту робіт, послуг і прав інтелектуальної власності, а також низки операцій з експорту та імпорту товарів, які є важливими, зокрема, для забезпечення обороноздатності країни, належного доступу українців до медичних послуг та розвитку авіаційно-космічного будівництва», - йдеться в повідомленні.

Відтепер граничні терміни розрахунків за зовнішньоекономічними операціями (на сьогодні - 365 днів) не поширюватимуться на такі з них: імпорт товарів за державними контрактами з оборонного замовлення, імпорт послуг або лікарських засобів за угодами Міністерства охорони здоров'я України зі спеціалізованими організаціями, а також імпорт послуг для лікування громадян з рідкісними захворюваннями.

Також під дію таких операцій потрапляє імпорт товарів, які використовуються для виробництва космічної та авіаційної техніки і агрегатів, експорт-імпорт товарів в рамках угод про розподіл продукції, експорт робіт, послуг (крім транспортних і страхових послуг і робіт) і прав інтелектуальної власності.

У Нацбанку зазначають, що спрощення валютного нагляду за зазначеними операціями здійснено з урахуванням розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2019 року і проведених консультацій з Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Крім цього, Національний банк дозволив банкам завершувати валютний нагляд за дотриманням бізнесом граничних термінів розрахунків за операціями з експорту товарів після зарахування коштів за акредитив.

Зазначені зміни набувають чинності з 16 травня 2019 року.

Зауважимо, в рамках зниження валютних обмежень НБУ з березня знизив норму обов'язкового продажу валюти експортерами до 30% і дозволив виводити дивіденди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: