Півсотні жителів окупованого Донбасу отримали російські паспорти – ЗМІ

У середу, 19 липня, близько 50 осіб із окупованого Луганську отримали паспорти РФ в Новошахтинську Ростовської області, за 20 км від російсько-українського кордону.

Про це з місця події повідомляє «Громадське», пише «Слово і Діло» в середу, 19 червня.

Так, людей привозять до пункту видачі централізовано на автобусі в супроводі двох «правоохоронців» у цивільному одязі. Ті, хто сьогодні отримував паспорти, подали документи за місяць. Відзначається, що громадянство РФ можуть отримувати всі охочі, а не як говорили раніше – лише «бюджетники» та військові.

На автобусі з номерами «ЛНР» є напис «Спеціальні перевезення». У ньому є люди, яких не дозволяють фотографувати і спілкуватися з ними. За словами пасажирів, вони виїжджають із Луганську о 6 ранку і до 13:00 зазвичай отримують документи. Видають паспорти в будівлі Новошахтинського клубу, яку обладнали спеціально для цього в квітні 2019 року.

«Всередину журналістів не пускають, однак ті, хто вже отримав документи, розповідають, що всередині перевіряють металошукачем, потім пояснюють, як заповнювати документи, після цього грає гімн РФ і «новоспечені» громадяни складають присягу», – йдеться в повідомленні.

Місце прописки в паспортах РФ залишають порожнім. За законами Росії отримати реєстрацію потрібно протягом тижня, однак луганчани говорять, що їм пообіцяли зробити виняток, щоправда, не уточнили який саме.

Багато з тих, хто приїхав за паспортом РФ, уже мають паспорт України та самопроголошеної «ЛНР». Деякі відразу подавали документи на закордонний паспорт зразка РФ. На запитання, які привілеї дає паспорт РФ, люди зазвичай відповідають: «Це престижно, таким чином ми маємо певний статус».

Повідомляється, що другий пункт видачі працює в Покровську Ростовської області. Туди везуть людей із самопроголошеної «ДНР». Приймають документи лише в окупованих Донецьку та Луганську.

Нагадаємо, МЗС засуджує початок видачі російських паспортів жителям ОРДЛО.

Також відзначимо, в ОБСЄ розповіли, як отримують нові паспорти на Донбасі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО