Мексиканський серіал: видача російських паспортів в ОРДЛО займе десятиліття

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Окупаційна влада «ДНР» похвалилися кількістю документів, зібраних у жителів незаконної «республіки» для оформлення російських паспортів. За даними «міграційної служби ДНР», подані вже 2107 пакетів документів. Такі темпи втім означають, що повна «паспортизація» ОРДЛО триватиме десятиліття.

Як відомо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованих територій Донбасу. Збір відповідних документів здійснюється на території ОРДЛО в спеціальних «центрах міграційної служби МВС ДНР». Тільки на території, підконтрольній «ДНР», таких пунктів відкрилося 33. Потім їх повинні відвозити до центрів видачі російських паспортів, відкритих на території РФ, недалеко від кордону з Україною. Для отримання паспорта претендент повинен був з'явитися в такий центр особисто.

Процес «паспортизації» почався у «ДНР» 7 травня в 9 годині ранку. Що й казати, він викликав чималий ажіотаж – люди масово кинулися отримувати паспорти «ДНР», тому що тільки їх наявність дозволяло розраховувати на російський паспорт. Схожа ситуація спостерігалася й у «ЛНР». Однак дуже скоро проявилися і численні «підводні камені» цієї процедури.

Перш за все, на отримання російського паспорта могли розраховувати тільки «держслужбовці» і «силовики». Решті ж через погану організацію роботи в приймальних пунктах доводилося простоювати у величезних чергах. За даними ЗМІ, в деяких районах Донецька, документи для отримання паспорта «ДНР» приймають по 1-3 людини. Вони здатні обслужити 10-25 чоловік на добу, причому частина цієї кількості, можуть бути відправлені добирати відсутні документи.

Таким чином, виникає ситуація, при якій претенденту необхідно вистояти в черзі, щоб отримати талончик, що дає право... зайняти місце в новій черзі на отримання паспорта однієї з «республік». Процес можна прискорити, приблизно за $300 (дуже великі гроші для рядового жителя ОРДЛО) або терпляче чекати видачі заповітного бланка, яка може відбутися приблизно до осені.

Весь цей мексиканський серіал, нагадаємо, стосується тільки видачі «республіканського» паспорта. Далі претендента чекає нове коло пекла, пов'язане з отриманням вже російських бланків.

У четвер, 16 травня, так звана «міграційна служба ДНР» повідомила, що прийняла вже 2107 пакетів документів, призначених для видачі російських паспортів. Як вже було сказано вище, видачею цих паспортів займаються центри, відкриті на території РФ, недалеко від кордону з Україною. Таких центрів всього два – один для жителів «ДНР», а інший для жителів «ЛНР». Як пояснив представник головного управління у справах міграції МВС РФ Кирило Алзінов, кожен такий центр може обробити до 200 звернень.

Багато це чи мало? Вже наявні 2107 пакетів з «ДНР», один з існуючих центрів обробить за 10-11 днів. Однак, за деякими даними, на окупованій території Донецької області залишилися жити понад 2,3 млн осіб, а в Луганській області – 1,5 млн. Якщо російські паспорти захочуть отримати хоча б 1 млн жителів окупованій частині Донецької області, то в нинішній реальності, ця процедура займе більше 13 років. А якщо власниками російських паспортів захочуть стати хоча б півмільйона жителів Луганської області, то на це у них піде майже 7 років. Це лише в тому випадку, якщо обидва центри працюватимуть із постійною швидкістю, без свят і вихідних.

Тому в нинішній ситуації процедура видачі російських паспортів може затягнутися на десятиліття. Звичайно, й її можна прискорити шляхом дачі різних хабарів. Крім того, в РФ обіцяли, в разі необхідності, відкрити в Ростовській області нові центри видачі паспортів. Можливо, в цьому випадку процес буде більш швидким і комфортним. Але поки, якщо відштовхуватися від наявних фактів, він виглядає саме так.

Це означає, що жителям окупованої частини Донбасу підсунули новий «сир у мишоловці». Спрощена процедура отримання російських паспортів, лише формально є такою. На ділі ж вона досить складна і може тривати таку кількість часу, по закінченні якого будь-який сенс в отриманні російського громадянства для окремих людей взагалі зникне... Як то кажуть, або віслюк, або падишах.

Така неспішність у видачі російських документів на Донбасі дозволяє зробити висновок, що паспортизація – це всього лише ще один елемент комплексного тиску Росії на Україну, яка переживає зміну влади. Ступінь цього тиску можна зменшувати або посилювати, прискорюючи або сповільнюючи видачу паспортів в «ДНР» і «ЛНР». Доля жителів Донбасу на цьому тлі в Кремлі мало кого цікавить.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: