Суд у Гаазі: коли чекати рішення та чи виграє Україна

Олександр Мусієнкополітичний експерт

Росія в Міжнародному суді ООН звинуватила Україну в «дискримінації російськомовного населення». Будь-які аргументи Російської Федерації, навіть якщо допустити захист російськомовного населення, не витримують критики в розрізі Конвенції про запобігання фінансуванню тероризму.

Таку думку в своєму блозі висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

За його словами, Конвенція забороняє передачу коштів, інших матеріальних ресурсів, зброї на потреби представників військових нерегулярних збройних формувань, які ведуть незаконні бойові дії.

«Тобто позиція Росії виглядає абсолютно хиткою. Не можна виправдовувати вчинення чи сприяння терористичним актам захистом населення», – підкреслив він.

Виправдати тероризм, тим більше в міжнародно-правовій площині, неможливо, зазначив Мусієнко.

У наданні решти аргументів Росії буде виділений певний термін – близько одного року. За цей час вони мають дати свої письмові підтвердження та докази, на які посилаються, уточнив він.

На скільки затягнеться судовий процес

«Зважаючи на це, 12-13 місяців Російська Федерація готуватиме додаткові аргументи для представлення своєї позиції. До цього варто додати ще слухання справи, яке може розтягнутися щонайменше на рік-два», – акцентував експерт.

За оптимістичним сценарієм, на рішення суду ООН у Гаазі можна розраховувати не раніше 2022 року.

Позиція України сформульована професійно, тому суд має всі підстави, щоб задовольнити позов української сторони, додав він.

Чи виконуватиме РФ рішення суду

«Щодо цього є сумніви. Російська Федерація систематично демонструє зневагу до міжнародного права, ми неодноразово бачили приклади. Але для того, щоб простимулювати виконання рішення суду ООН у Гаазі, варто порушувати питання про додаткові санкції та обмеження щодо РФ», – резюмував Олександр Мусієнко.

Як повідомлялося, Міжнародний трибунал із морського права зобов'язав Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі.

Додамо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО