Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ

МОЗ України затвердило новий клінічний протокол лікування і профілактики ВІЛ-інфекції.

Відзначається, що це новітні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я, які включають аспект суспільного здоров'я. Відтепер кожен, хто живе з ВІЛ, має право отримувати безкоштовне лікування довічно, пише «Слово і Діло».

5 червня 2019 року МОЗ затвердив новий клінічний протокол щодо застосування антиретровірусних препаратів для лікування і профілактики ВІЛ-інфекції. Цей наказ офіційно затвердив рекомендації ВООЗ щодо лікування 2018 року та рекомендації з тестування 2016 року.

За новим підходом, як основна схема лікування використовуватиметься препарат із долутегравіром. З цією речовиною був розроблений комбінований препарат, який виробляють 9 компаній. Завдяки цьому вартість однієї дози препарату стала дешевшою в 6 разів і зараз для України коштує 5 грн 40 коп. Препарат поєднує в собі кілька діючих речовин, а отже, пацієнт може приймати лише одну таблетку щодня.

Новий протокол передбачає, що діагностування ВІЛ відтепер можливе лише двома швидкими тестами різних виробників. Ця норма дозволить поставити людину на облік швидше, а значить, швидше почати лікування ВІЛ-інфекції та досягти цілей Глобальної стратегії ЮНЕЙДС 90-90-90.

Крім цього, новий протокол дозволяє використовувати антиретровірусну терапію для доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції. Препарати PrEP (pre-exposure prophylaxis), які з минулого року є в Україні, рекомендується вживати групам ризику.

Раніше стало відомо, що МОЗ розробить тарифи на послуги з догляду за пацієнтами з ВІЛ.

Також нагадаємо, в МОЗ підрахували, скільки українців вживає наркотики.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО