Україна і Туреччина не можуть домовитися про ЗВТ

Представники Туреччини та України вже сім років не можуть узгодити договір про запровадження зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Про це в ефірі Українського радіо повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, пише «Слово і Діло».

За його словами, угода майже готова, однак неузгодженими залишаються тарифи.

«Переговори, які ведуться експертами, триватимуть деякий час, оскільки неузгодженою залишається саме тематика, пов'язана з тарифами на сільськогосподарську продукцію і певну частину послуг. Звичайно, ми не можемо піти на якісь поступки, які можуть зашкодити національному бізнесу», - сказав Боднар.

Він зазначив, що в цьому випадку не потрібно чекати швидких політичних рішень, а працювати над тим, щоб угода відповідала національним інтересам України і була прийнята турецькою стороною.

«99% угода готова. Залишилися ті деталі, які саме впливають на цифри», - додав він.

У 2012 році завдання створення зони вільної торгівлі з Туреччиною тодішньому міністру економічного розвитку Петру Порошенку після переговорів з Анкарою публічно поставив прем'єр Віктор Янукович.

Нагадаємо, у квітні президент Порошенко обговорював з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху запуск зони вільної торгівлі між Ізраїлем і Україною.

Як повідомлялося, 21 січня Україна та Ізраїль підписали угоду про зону вільної торгівлі, яка готувалася з 2015 року. Очікується, що завдяки угоді товарообіг між країнами зросте на 15% і досягне мільярда доларів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО