Другий тиждень президентства Зеленського: що вже викликає побоювання

Андрій Горбенкополітолог

Ідея про проведення загальнонаціонального опитування щодо миру на Донбасі – постправда. Опитування проводять без розголосу, за участю соціологів і не на виборчих дільницях.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«З точки зору політики, якщо потрібне опитування, потрібно тихо запускати соціологів до людей, телефонувати, опитувати на вулицях. Опитування не має жодної юридичної, правової та політичної сили», – зазначив Горбенко.

Опитування як таке нелегітимне, не в тому плані, що є незаконним, а в тому, що його не потрібно виконувати, додав він.

«Якщо ж приходять люди на виборчі дільниці й там за щось голосують, то це потрібно застосовувати. Згідно з Конституцією, народ – єдине джерело влади. Тому те, що нам розповідають зараз, мовляв, не референдум, а загальнонаціональне опитування, – це маніпуляція», – уточнив політолог.

Крім того, за його словами, питання можна скласти по-різному. Наприклад, «Чи хочете ви миру?». Відповідь буде «Так, звичайно».

«У підсумку наступного дня на підставі цього «опитування» Зеленський підпише будь-який папірець із росіянами. З точки зору політики Зеленського, це ідеально. Він стає ідеальним президентом на наступні, умовно кажучи, 150 років, як Путін», – підкреслив він.

Є помилка, на яку піддається багато хто. Зеленського недооцінюють. Але ось саме з таких людей, некомпетентних в політиці й виходять найкращі диктатори. Не тому що Зеленський такий. А тому що свита створює диктатора, акцентував експерт.

«Зеленський – чудовий маніпулятор, харизмат. Тепер йому не вистачає дуже хорошого драйвера у вигляді замотивованого Коломойського й силової підтримки у вигляді Авакова», – наголосив він.

Горбенко звернув на позицію правоохоронців. Уже було два тривожних сигнали. По-перше, неконституційний указ про розпуск Ради.

«Підстав не було взагалі. Президент просто так захотів. Але в нас не королівство, ми парламентська республіка», – додав він.

По-друге, інцидент у Рівному з пікетом активістів, який ставить під загрозу свободу слова.

«Ці два інциденти ведуть нас зовсім в інший бік. І тут можливі ризики для країни. Це інша Україна, інший громадський баланс», – підкреслив фахівець.

З іншого боку, є думка, що Україна в принципі не може бути диктатурою, тому що народ одразу ж повстане, уточнив він.

«Але проблема в тому, що кожен раз це втрата життів і територій. Чи зможемо ми витримати? Те, що зараз робить Зеленський під виглядом дурненького й недосвідченого в політиці, може бути небезпечним», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме «інформаційну війну» для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО