Чи вплинуть дострокові вибори на співпрацю з МВФ?

Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Є великий період політичної невизначеності. Це очевидно. На сьогоднішній день, позиція така, що немає відставки уряду. Можлива відставка Гройсмана, і то, якщо вона буде оформлена.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Андрій Блінов.

«Весь уряд буде в статусі в.о. Згідно КУ, перший віце-прем'єр буде виконувати обов'язки прем'єра. Цей період може тривати довго. Цей парламент не може сформувати коаліцію. Чи будуть все-таки дострокові вибори чи ні, в будь-якому випадку уряд буде в статусі в.о», - говорить Блінов.

При цьому Мінфін залишається, як і ключові фігури в міністерстві, вказав експерт.

Він припустив, що швидше за все зараз будуть переговори з МВФ. Україна ймовірно залишиться в програмі, може будуть якісь пропозиції щодо газу.

Хоча, уточнив він, швидше за все, щодо тарифів, напевно поки буде рішення, що краще нічого не робити – і не підвищувати, і не знижувати.

«Потрібно, щоб ця тема зійшла з порядку. Тим більше, влітку тарифи хвилюють набагато менше», - додав експерт.

На його погляд, багато що залежить від того, якою буде економічна програма нового президента. Під час інавгурації Зеленський говорив в основному про політичні речі.

«Незрозуміло, що буде з економікою? Що пропонують взагалі? Чи буде декларування? Тому, навіть якщо будуть і дострокові вибори, то ми хоча б побачимо список «Слуги народу» і зрозуміємо, хто буде відповідальний за економічну політику», - підкреслив Блінов.

Економіст зазначив, що самі по собі дострокові вибори не можуть стати перешкодою для отримання траншу.

Однак, зазначив він, зараз для нас важливо не стільки грошове співробітництво, скільки бути в програмі, щоб отримувати кошти від Світового банку, ЄБРР, можливо виходити на зовнішні ринки.

Відносно МВФ, він уточнив, що в цьому році потрібно заплатити $1,8 млрд, але половина з них вже сплачено.

«До того ж є золотовалютні резерви. НБУ свої функції виконує. Наступні великі виплати будуть у вересні. Це 500 мільйонів відсотків і «тіло» боргу. Це перші виплати по реструктуризованих боргах пам'яті Яценюка-Яресько. На це кошти Мінфін буде брати або у міжнародно-фінансових організацій, або спробує взяти в борг на відкритому ринку», - розповідає економіст.

Він наголосив, що до вересня потрібно створити вже більш сприятливі та спокійні умови, щоб запозичити якусь суму грошей у вигляді євробондів.

«Виходячи з нашого платіжного календаря це очевидно», - резюмував Андрій Блінов.

Раніше, «Слово і Діло» зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019.

Більше про співпрацю України і МВФ читайте за посиланням.

Відзначимо, можливими датами дострокових виборів до парламенту називають 21 або 28 липня.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО