Дата інавгурації: як Зеленський налаштував Раду проти себе

Тарас Загороднійполіттехнолог

Новообраний президент Володимир Зеленський обурений тим, що народні депутати 14 травня не призначили дату його інавгурації. На своїй сторінці в Facebook він нагадав слова голови ВРУ Парубія про те, що 14 травня народні обранці визначаться з інавгурацією. «Брехня дрібних шахраїв», – написав Зеленський, апелюючи до відомого словосполучення «цитати видатних людей». Новообраний президент також використовував каламбур, зазначивши, що скорочена назва Верховної ради України є водночас її девізом – ВРУ (вру – брешу).

Політтехнолог Тарас Загородній зазначив, що Зеленський обрав неправильну манеру спілкування з парламентом.

«Люди багато чого можуть пробачити, особливо політики. Тут не місце людем зі слабкими нервами. Для отримання ефективних рішень багато забувається. Але не забуваються особисті нападки й публічні приниження», – написав він у Facebook.

Їх «забуття» коштує дуже дорого, додав експерт.

«За такого тону розмови навіть лояльні депутати ставитимуться до «кандидатів від президента» з пересторогою. А призначення дуже потрібні, як би не лякали розпуском парламенту», – підкреслив він.

За його словами, навіть якщо розпуск у теорії відбудеться, то точно нікого не заміниш. Депутати зроблять усе, щоб показати силу.

«Наприклад, вони можуть призначити інавгурацію на 3 число, а 2-го оголосити про розвал коаліції (наприклад, «Народний фронт»). У Ради буде 30 днів для формування коаліції. Цей термін спливає 2 липня (а 15 липня вже починається офіційно кампанія до ВР). Тобто минає теоретичну дату 14 червня, коли ще з натяжкою можна вважати 6 місяців до каденції парламенту. Розпуск Ради – це право, а заборона на розпуск парламенту – це обов'язок. Але й у такому разі сподіватися на призначення немає можливості. Питання в тому, навіщо все це», – резюмував Загородній.

Нагадаємо, 10 травня Володимир Зеленський записав відеозвернення, в якому звинуватив Петра Порошенка в затягуванні інавгурації, а також в ультимативній формі вимагав від Верховної ради провести інавгурацію 19 травня.

Особливості проведення інавгураційних п'яти президентів України – за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилося, в які періоди президент України, спікери Верховної ради, а також голови фракцій давали найбільшу кількість обіцянок упродовж 2014-2019 років.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО