«Укроборонпром» просить мільярди на підтримку своїх підприємств

Скандальний держконцерн Укроборонпром просить з бюджету 2,8 мільярда гривень (більш як 100 мільйонів доларів) на підтримку підприємств оборонного комплексу.

Як пише Економічна правда в п'ятницю, 3 травня, про це йдеться в проекті плану використання бюджетних грошей на 2019 рік, який концерн запропонував уряду, передає «Слово і Діло».

Переважно, гроші запропоновані на підтримку авіаційної галузі.

Більшу половину коштів - 1,42 млрд гривень - передбачено для Запорізького машинобудівного конструкторського бюро Прогрес ім. академіка О. Г. Івченка, яке спеціалізується на газотурбінних двигунах для авіації.

800 млн грн - для флагмана літакобудування ДП Антонов. 370 млн грн - для Харківського державного авіаційного виробничого підприємства.

Значна сума зарезервована для Миколаївського суднобудівного заводу - 74,15 млн гривень.

Відзначається, що в списку на отримання бюджетних коштів є ряд підприємств, які Укроборонпром запропонував на продаж, як такі, що вже постаріли і не виробляють товарів або не пропонують послуги для оборонно-промислового комплексу. Однак вони були виставлені на продаж. Зокрема, йдеться про:

Київський державний завод Буревісник - 7,2 млн грн; Спеціальне конструкторське бюро Блискавка - 6 млн грн; Зміївський ремонтний енергомеханічний завод - 5 млн грн; Науково-дослідний інститут Буран - 4,8 млн грн; Центральне конструкторське бюро Смарагд - 4 млн грн; Український радіотехнічний інститут - 3 млн грн; Спеціальне конструкторське бюро Спектр - 2,7 млн ​​грн; Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут - 800 тис. грн; Конструкторське бюро лазерної техніки - 50 тис. грн.

«Таким чином в концерні хочуть перенаправити кошти з бюджету на ті підприємства, які вже не несуть користі для армії, і які держава не продає», - йдеться в повідомленні.

Також у списку на отримання бюджетних коштів є підприємства, менеджмент яких фігурує в гучних корупційних скандалах. Це ПАТ Завод Маяк, виробник мінометів Молот, на який заклали 18 млн грн.

Конструкторське бюро Артилерійське озброєння отримає 1,7 млн ​​гривень.

Як повідомлялося, після гучних скандалів з корупційними схемами на закупівлі, в РНБО заявили, що Укроборонпром ліквідують. Держконцерн замінять окремим державним органом з розширеними повноваженнями.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО