У Радбезі ООН обговорили паспортний указ Путіна

Перед засіданням РБ ООН низка країн ЄС у Радбезі - ФРН, Франція, Велика Британія, Бельгія, Польща, та колишні члени - Швеція, Італія та Нідерланди оприлюднили спільну заяву, у якій засудили рішення Кремля про видачу паспортів на окупованому Донбасі та підкреслили, що воно підриває суверенітет України.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Голос Америки».

«Полегшення отримання російського громадянства для українських громадян, що проживають там, суперечить цілям і духу Мінських угод. Ми сподіваємося, що Росія утримуватиметься від будь-яких подібних дій, які ставлять під загрозу реалізацію Мінських угод і які перешкоджають повному відновленню українського урядового контролю над тими сферами, які передбачені угодами», - йдеться у заяві.

«Час, обраний для ухвалення Росією відповідного рішення, свідчить про намір РФ ще більше дестабілізувати Україну і загострити конфлікт», - наголосили країни ЄС у складі РБ ООН. Вони також назвали ситуацію «глобальною проблемою».

Як зазначає «Громадське», Радбез ООН завершив засідання, не ухваливши рішень.

На засіданні Ради Безпеки в.о постпреда США в ООН Джонатан Коен назвав указ Путіна «провокацією». Водночас постпред РФ в ООН Василь Небензя заявив, що це Україна не виконує Мінські угоди, а не Росія.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям окупованих територій України - псевдореспублік «ДНР» та «ЛНР» - отримати громадянство РФ у спрощеному порядку.

У відповідь Україна звернулася до Ради безпеки ООН. Офіційний Київ вважає, що цей зухвалий крок суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостями.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО