Обіцянка кандидата: як Зеленський збирається завершити війну та чи зможе?

Володимир Золотарьовполітолог

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо ініціативи Володимира Зеленського щодо територіальної цілісності країни та повернення Донбасу. Зеленський обіцяє не торгувати принципами, репутацією й країною заради збереження влади. Крім того, вважає, що потрібно провести переговори з Путіним, відновити соціально-економічні зв'язки з окупованими територіями, тобто почати виплату пенсій. Також кандидат у президенти пропонує завершити війну, використовуючи дипломатичні методи: об'єднати зусилля країн Нормандського формату з підписантами Будапештського меморандуму – Великою Британією та США.

Політолог Володимир Золотарьов зазначив, що в Зеленського наразі немає чіткого бачення ситуації. В принципі, обидва кандидати більшою мірою намагаються сформулювати те, що сподобалося б їхньому виборцю.

На його думку, Порошенко легше це зробити, оскільки його виборець чітко визначений – державники.

Переговори з Путіним

У Зеленського електорат різний, і всіх їх об'єднує небажання бачити Порошенка президентом – від скривджених бюджетників до середнього бізнесу.Є і ті, хто налаштований на примирення з РФ, і ті, хто хоче щосили боротися з агресором. Тому Зеленський не може чітко сформулювати позицію з цього питання. Будь-яка тверда позиція може відштовхнути якусь частину електорату, підкреслив він.

«Те, що Зеленський не проти зустрічі з Путіним, добре. Тільки Путін вважає, що це внутрішні проблеми України. Про що говорити? Зайвий раз поговорити на тему, чи є там російські війська, чи є агресія РФ? Зустріч із Путіним означає, що є війна з Путіним, з РФ. Путін цього визнавати не хоче», – наголосив Золотарьов.

Ми не знаємо, що в це вкладає Зеленський, але якщо те, що потрібно поставити все на свої місця, виключити маріонеткові режими, подавати їх перед союзниками так, що це маріонетки РФ, а не самостійні гравці, тоді це здорова лінія на переговорах, можна їх проводити. А якщо РФ із цим не згодна, то нехай доведе, що їх там немає, додав він.

Забезпечення Донбасу

При цьому, на його думку, пропозиції щодо переговорів із Путіним і виплати пенсій на окупованих територіях суперечать одна одній. Це ще раз говорить про те, що немає чіткого бачення ситуації.

«З одного боку, він говорить, що потрібно проводити переговори з РФ, оскільки ми воюємо, а з іншого – збирається допомагати людям, які не готові жити в Україні. Це логіка бюрократії. І це видно за командою», – констатував політолог.

Пропозиція Зеленського виплачувати пенсії жителям Донбасу – суто бюрократична логіка, яка полягає в тому, що гроші мають збиратись і кудись витрачатись, а на цих потоках сидітимуть певні люди.

Така ж історія в Ізраїлі. Там є палестинські утворення, Ізраїль платить за газ, воду, а звідти йдуть терористи, які постійно щось підривають, нагадав він.

«Там, звичайно, все серйозніше, обстріли ракетами. Але тим не менш Ізраїль платить за все. Тим більше там є чіткий поділ за вірою, а в нас такого поділу немає. Навіть за мовою. Сільська місцевість на Сході також україномовна. Там принаймні це різні люди, вони постійно воювали один з одним. Тут цього немає. Навіщо ми це будемо робити?», – пояснив експерт.

Він припустив, що це лише відштовхне частину людей, які не розумітимуть, грубо кажучи, чому Україна має ще й їх годувати. Це радше командна ідея.

Хоча Зеленський і не схожий на маріонетку, але це намагаються зробити: він недосвідчений, поза політикою, в нього немає розуміння, де його дурять, і, ймовірно команда перший час його дуритиме, якщо він стане президентом.

«Але в нього є хватка. Є надія, що він зможе з часом поставити всіх на місце», – уточнив Золотарьов.

Нормандський формат + США та Велика Британія

Щодо створення такого формату для завершення війни на Донбасі, то його реалізувати неможливо. Ніхто на це не піде, подібні ідеї вже були, акцентував він.

«США та Велика Британія й так надають підтримку. Зокрема, США надають озброєння, що неприємно для РФ. Втягуватися в це ніхто не буде», – зазначив фахівець.

По-друге, на його думку, Нормандський формат узагалі слід виключити. Ані Франція, ані ФРН не є союзниками України, й завершити війну вони не допоможуть. Навпаки, вони радше союзники РФ.

«Загалом, вони дотримуються своїх інтересів. Україна їм не потрібна. Всі наші претензії щодо членства в ЄС їх узагалі лякають. Є побоювання, що вони готові пожертвувати Україною й віддати Путіну. В них інший рівень і масштаби, ніж, наприклад, у США, які претендують на глобальне лідерство. З точки зору саме глобального лідерства, хіба що США не можуть дозволити, щоб РФ ось так просто проковтнула Україну. ЄС на таке лідерство не претендує, там торгові інтереси, локальні», – пояснив він.

Америка, звичайно, веде свою стратегію по-іншому з інших міркувань. І ці міркування полягають у тому, що все-таки світовий порядок має бути, його потрібно підтримувати, і якщо РФ його порушила анексією та окупацією в Україні, то має бути покарана. США в цьому зацікавлені, інакше іх авторитет як світового лідера буде підірваний, уточнив політолог.

Тому Україна може розраховувати на США, а в умовній Європі в нас союзник один – Велика Британія, додав він.

«Франція, Німеччина та інші країни – не ті, хто може нам чимось допомогти. Тим більше змусити РФ завершити війну», – резюмував Володимир Золотарьов.

Що Порошенко та Зеленський обіцяють як кандидати в президенти для припинення війни та розвитку армії – за посиланням.

Також читайте, яке бачення кандидатів щодо повернення непідконтрольних Україні територій.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібрало програму Зеленського й розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО