Верховний суд узаконив пам'ятник Катерині II в Одесі

Верховний Суд України залишив без задоволення скаргу Асоціації козацьких товариств Січ на рішення Одеського апеляційного адмінсуду про перенесення пам'ятника Потьомкінцям - нащадки на його колишнє місце на Катерининській площі Одеси.

Про це в понеділок, 8 квітня, заявив на апаратній нараді мер Одеси Геннадій Труханов, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Укрінформ.

«У нас є хороша новина. Більше десяти років у нас були судові тяганини з тими, хто був не згоден зі встановленням в Одесі пам'ятника засновникам Одеси. Я вважаю, що в цій справі була принципова позиція мерії, юридичний департамент боровся від імені міста. І Верховний Суд України поставив остаточну жирну крапку в цьому питанні, визнав, що пам'ятник встановлено законно, і відхилив вимоги про перенесення пам'ятника. Ми зняли напругу, спір вирішено цивілізовано», - доповів Труханов.

Нагадаємо, у вересні 2017 року Приморський райсуд Одеси розглянув позов Асоціації козацьких товариств Січ до міськради про незаконність перенесення на Митну площу пам'ятника Потьомкінцям - нащадки і встановлення на цій площі скульптурної композиції, що зображає імператрицю Катерину II і її сподвижників.

Приморський райсуд визнав відповідне рішення Одеської міськради незаконним, а також врахував те, що пам'ятник є інструментом популяризації та пропаганди «русского мира», підриваючи національну безпеку України.

Однак у лютому 2018 року Одеський апеляційний адмінсуд задовольнив скаргу Одеської мерії на рішення суду першої інстанції.

Раніше в Одесі на Олександрівському проспекті з'явилися жартівливі пам'ятники президенту США Дональду Трампу і лідеру КНДР Кім Чен Ину.

Нагадаємо, у Львові знесли 30-метровий Монумент слави. Працівникам удалося це зробити з третьої спроби.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО