Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Нечаєв

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Нечаєв (фракція «Опозиційного блоку»).

Нечаєв пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року за списками партії «Опозиційний блок» 26-м номером. Він входить до комітету Верховної ради з питань промислової політики і підприємництва, а також до комітету з питань приватизації. Також Нечаєв був нардепом попереднього скликання. За час нинішньої каденції він дав 24 обіцянки, з яких виконав лише одну, а 12 – провалив. Більшість обіцянок Нечаєва стосуються передвиборчої програми «Опоблоку», а оскільки політик пройшов до парламенту від цієї політсили, то має виконувати зобов'язання партії, задекларовані в її програмі.

Єдина виконана обіцянка нардепа записана в передвиборчій програмі «Опоблоку» – здійснювати реальні кроки для підвищення енергоефективності держави. В червні 2017 року Верховна рада ухвалила пакет законопроектів щодо енергоефективності: «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про енергетичну ефективність будівель» та «Про Фонд енергоефективності». Нардеп підтримав усі три.

Решта запевнень нардепа або провалені, або досі перебувають у стадії реалізації. На виборах до Ради «Опоблок» обіцяв домагатися збереження позаблокового статусу України. Наприкінці 2014 року Верховна рада ухвалила проект закону щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості. У документі зазначено, що позаблоковий статус України виявився неефективним у контексті гарантування безпеки держави від зовнішньої агресії й тиску.

Варто додати, що в лютому 2019 року Верховна рада проголосувала за внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та Організації Північноатлантичного договору). Представники «Опоблоку» голосували або проти, або не підтримували ухвалення ініціативи. Однак партія так і не змогла законодавчо закріпити позаблоковий статус України.

Також на виборах у 2014 році «Опоблок» зобов'язався затвердити Державну програму підтримки національних виробників. Однак за чотири роки в парламенті жоден представник цієї політичної сили, включаючи Нечаєва, не подав законодавчої ініціативи щодо розробки зазначеної програми.

Така ж ситуація з наміром «опоблоківців» ухвалити Концепцію гуманітарного розвитку «Єдність у різноманітті». Її метою мало стати законодавче забезпечення організаційних основ духовного розвитку кожної людини. Але до згаданої концепції в нардепів фракції руки так і не дійшли. Так само, як і до розробки Національного плану відродження Донбасу, запланованого в передвиборчій програмі партії.

До кінця каденції Нечаєву потрібно виконати ще 11 обіцянок. Серед них обіцяний чотири роки тому намір сприяти впровадженню системи медичного страхування. «Опоблок» не виявив видимої активності в цьому напрямку. Втім, як і представники інших фракцій. Кабмін мав би скерувати законопроект про медстрахування до Ради, однак до цього часу це питання так і залишилося в підвішеному стані.

Ще одна партійна обіцянка до цього часу залишається невиконаною – в програмі «Опоблоку» є запевнення, що партія домагатиметься впровадження пільгового кредитування молодих сімей для придбання житла. Однак фракція не подала будь-яких законодавчих ініціатив з цього приводу.

Також Нечаєву потрібно до закінчення депутатських повноважень сприяти в роззброєнні всіх незаконних воєнізованих формувань.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО