Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Мосійчук

Читать на русском
Ігор Мосійчук обіцяє піти на фронт, якщо оголосять війну, й скласти мандат, якщо закриють канал 112 Україна.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Мосійчук (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Мосійчук був обраний до Верховної ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Обіцянок у нього набралося чимало – 151, частина з них із передвиборчої програми партії, за списками якої Мосійчук пройшов до парламенту. Депутат виконав 50 зобов'язань (33%), а 68 – провалив.

Як і інші «радикали» Мосійчук провалив кілька програмних обіцянок. Зокрема, визнати багатодітними сім'ї з двома дітьми, запровадити кризовий податок для олігархів, створити фельдшерсько-акушерський пункт у кожному селі – нічого для цього зроблено не було.

У лютому 2015 року Рада національної безпеки і оборони розглядала на засіданні пропозицію президента про введення миротворчих військ ООН в Україні. Мосійчук запевнив, що не голосуватиме за такі рішення. «Вважаю таке рішення президента помилковим, адже воно, однозначно, призведе до консервації злочинних режимів «ЛНР» і «ДНР», – заявив він, пояснивши, що так звані «республіки» запросять російські війська як миротворчі. В березні Рада голосувала за постанову «Про схвалення звернення від імені України до Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй та Ради Європейського союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру та безпеки». Майже всі члени фракції Радикальної партії підтримали її, включно з Мосійчуком. Також він підтримав законопроект «Про внесення змін до закону України «Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України», який розширив правові підстави для перебування іноземних військ в Україні. Тож обіцянка провалена.

Провалив нардеп обіцянку ініціювати зміни до Кримінального кодексу про посилення відповідальності за пропаганду «сексуальних збочень». Також він хотів докласти максимум зусиль для заборони проведення гей-парадів в Україні. На заклику не проводити Марш рівності все й закінчилося, жодних законопроектів він також не вносив.

У липні 2015-го «радикал» пообіцяв, що ініціює збір підписів за відставку головного військового прокурора Анатолія Матіоса, якщо той протягом двох днів не відповість, що зроблено для звільнення українських територій від бойовиків, а також не відзвітує про джерела своїх доходів. Відповідей на свої запитання Мосійчук не отримав, але й питання про збір підписів за відставку Матіоса не порушував.

Матіос – не останній чиновник, відставки якого хотів Мосійчук, але так і не домігся. Наприклад, депутат обіцяв 1-2 вересня 2015 року зібрати в Раді 150 підписів за відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Підписи дійсно збиралися, наприкінці серпня Єгор Соболєв повідомив, що для розгляду постанови потрібно ще 38 підписів. Але станом на 7 вересня про прогрес в їх зборі не повідомлялося.

Крім того, Мосійчук провалив обіцянку вимагати негайного звільнення заступника міністра юстиції Сергія Петухова. Приводом для цього стала пропозиція Петухова передати квоти певних країн Європейського союзу на розселення мігрантів Україні. Незважаючи на те, що нардеп був дуже обурений цією пропозицією, він не звернувся до міністерства з вимогою звільнити чиновника.

Не склалося також з обіцянкою про те, що Радикальна партія ініціює ліквідацію Міністерства інформаційної політики. Причиною для цього стала інформаційна кампанія проти лідера фракції Олега Ляшка, в якій його порівнюють із президентом Росії Володимиром Путіним і екс-президентом України Віктором Януковичем (Ляшко виступив проти внесення змін до Конституції щодо особливого статусу Донбасу).

Члени Радикальної партії – відомі противники урядової медичної реформи. У вересні 2017 року Мосійчук пообіцяв, що РПЛ докладе максимум зусиль, щоб реформа не була ухвалена. На словах «радикали» активно виступали проти відповідного законопроекту – «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», але в підсумку віддали 13 голосів «за» (з 20). Хоча сам Мосійчук утримався під час голосування, обіцянка все одно провалена.

Також Мосійчук обіцяв, що Радикальна партія боротиметься з підвищенням зарплати прокурорам. У державному бюджеті на 2018 рік було закладене підвищення мінімальної заробітної плати прокурорам до 15 тисяч гривень. Бюджет члени фракції підтримали й проти ініціативи щодо підвищення зарплати не виступили. Таким чином, обіцянка провалена.

Провалив нардеп дві обіцянки про те, що фракція не голосуватиме поки парламент не візьме на розгляд постанову про мораторій ціни на газ. «Фракція Радикальної партії Олега Ляшка підтримує ухвалення законопроекту про протимінну діяльність. Однак влада, Кабінет міністрів, президент і вся правляча коаліція замінували країну й кожного українця, необґрунтовано підвищивши ціну на газ. І тому поки на розгляд парламенту не буде винесений проект постанови про мораторій на підвищення тарифів, ми не бачимо можливості брати участь у цьому голосуванні», – заявив Мосійчук 6 листопада минулого року. В підсумку 16 з 21 члена фракції підтримали законопроект (і сам Мосійчук), хоча постанова не була ухвалена.

Через два дні «радикал» знову запевнив, що за жодне рішення вони голосувати не будуть. Цього разу фракція трималася майже два тижні, перш ніж підтримала 19 голосами законопроект про перейменування Дніпропетровської області. Сам Мосійчук також голосував, хоча мораторій не був встановлений.

Виконав Мосійчук обіцянку зареєструвати восени 2017-го законопроект про посилення відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані. 4 вересня до Верховної ради Мосійчук і Ляшко внесли ініціативу, яка пропонує посилити відповідальність за керування транспортним засобом у нетверезому стані або під впливом наркотичних речовин. Пізніше, влітку минулого року, нардеп запевнив, що Радикальна партія доб'ється ухвалення цього законопроекту в другому читанні до кінця осені. «Потрібно вбити звичку сідати за кермо в нетверезому стані. Зараз на дорогах гине більше людей, ніж на сході України – це, по суті, і є другий фронт», – зазначив він. Зміни до Кримінального кодексу були ухвалені 22 листопада, обіцянка виконана.

Як і обіцяв Мосійчук, фракція «радикалів» одноголосно підтримала звільнення голови Національного банку Валерії Гонтаревої, а також проголосувала за припинення договору про дружбу з Росією.

У процесі виконання в Мосійчука залишаються ще 33 зобов'язання. Депутат пообіцяв, зокрема, що складе свій мандат, якщо буде закритий телеканал «112 Україна». Також Мосійчук запевнив, що піде на фронт у разі оголошення війни в Україні.

Крім цього, депутат обіцяв зробити все, щоб Славомір Новак пішов у відставку з поади голови «Укравтодору». Обіцянку він давав у липні минулого року, але поки жодних кроків не зробив. І пообіцяв Мосійчук, що «радикали» доб'ються розгляду законопроекту про соціальний захист чорнобильців щодо пенсійного забезпечення.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: